Fortuna jde na burzu, akcie nepřesáhne 4,5 eura

Praha - Společnost Fortuna dnes zahájí primární emisi akcií na pražské a varšavské burze. Nabídnout chce nové akcie odpovídající třetinovému podílu ve společnosti. Ty by podle společnosti mohly vynést až dvě miliardy korun. Upisovací období pro drobné investory v České republice, v Polsku a na Slovensku potrvá do 21. října. Uhradit cenu akcií budou moci investoři v eurech nebo korunách. Původně česká společnost Fortuna založená v roce 1990 se postupně rozrostla v mezinárodní skupinu působící ještě na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. Hodnota Fortuny se odhaduje na částku přesahující 6 miliard korun.

Cena akcií by se měla vyšplhat na maximálně 4,50 eura (110,2 koruny). Akcie, které firma nabídne, reprezentují až 35 procent všech vydaných akcií a celková maximální hodnota nabídky je 81,9 milionu eur (zhruba dvě miliardy korun). Zahájení obchodování s akciemi na Burze cenných papírů Praha se očekává 27. října, na Varšavské burze cenných papírů 28. října.

Fortuna naučila Čechy sázet

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Fortuna stála u zrodu kurzového sázení v České republice a v Polsku. Když před čtrnácti lety vznikla, naučila zákazníky sázet. Na Slovensku začala Fortuna jako první nabízet živé sázení. „Nyní budeme opět průkopníky, tentokrát jakožto první sázková společnost, která bude uvedena na akciový trh v Polsku a v České republice,“ prohlásil Michal Horáček, člen dozorčí rady Fortuna Entertainment Group.

předseda představenstva a generální ředitel Fortuny Jiří Bunda

„Vstup na kapitálové trhy v Praze a ve Varšavě pro naši společnost představuje naprosto zásadní zlom. Emisí získáme prostředky pro rozvojové projekty, jakým je například uvedení loterie na českém trhu, které považujeme za další očekávaný milník v naší historii. Věříme, že její spuštění v roce 2011 přinese revoluci na stagnující loterijní trh v České republice.“

Penta si nadále udrží ve Fortuně potřebný podíl tak, aby se mohla podílet na jejím dalším růstu. Akcie Fortuny budou podle analytiků zajímavé hlavně pro drobné investory. Vedení společnosti věří, že akcie nabídnou silnou dividendu, a to až do výše 50 až 100 procent čistého zisku.

Fortuna je dvojkou českého kurzového sázení, patří jí zhruba třetina trhu. Letos získala licenci na číselnou loterii, kterou chce spustit příští rok. Loni v Česku utržila za sázky 4,4 miliardy korun. Skupina ale působí i v Polsku, Maďarsku a na Slovensku, kde celkem v roce 2009 získala 16,9 milionu eur (431 milionů korun). První pobočku společnost otevřela v květnu 1990, nyní jich skupina má přes 1 300.

V sázkové kanceláři
Zdroj: ČT24