Nobelovu cenu za ekonomii získali Diamond, Mortensen a Pissarides

Stockholm - Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali američtí ekonomové Peter Diamond a Dale Mortensen a kyperský Brit Christopher Pissarides. Ocenění dostali za analýzu trhů práce zatížených náklady na vyhledávání. Ve své práci se zabývali tím, jak na nezaměstnanost a platy působí regulace a státní politiky. Teoretický rámec práce Diamonda, Mortensena a Pissaridese lze přenést i na jiné trhy, zejména trh bydlení. Jejich poznatků využívá i měnová teorie, ekonomie veřejných financí a další obory.

Christopher Pissarides

„Mísí se ve mně pocity překvapení a štěstí. Je to pro mě hlavně velká satisfakce.“

Práce tří oceněných ekonomů představuje teoretický rámec pro problémy trhů s náklady hledání mezi kupci a prodejci. Týká se zejména trhu práce, kde je běžné, že vždy existuje nezaměstnanost a vedle toho nabídka volných pracovních míst. Analýza oceněných ekonomů ukazuje, jak například úroveň podpor v nezaměstnanosti nebo regulace najímání a propouštění zaměstnanců ovlivňují výši nezaměstnanosti, nabídku volných míst a mzdy.

Nobelova cena za ekonomii (zdroj: ČT24)

Teorie třech oceněných ekonomů ale není zdaleka použitelná jen na trh práce. Aplikovat se dá i jinde. „Tato cena za ekonomii je o tom, jak je někdy pro prodávajícího těžké najít vhodného kupce a naopak,“ upřesnil Steffan Normark ze Švédské akademie věd. „Pokud někdo prodává byt, pak může chvíli trvat, než najde někoho, kdo hledá podobný typ bytu. Ta informace se nepřenáší okamžitě. Takže zkrátka prodej bytu netrvá den, ale může trvat měsíce,“ uvedl praktický příklad hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Letošní laureáti Nobelovy ceny za ekonomii

Diamond (70) je profesorem na Massachusettském technologickém institutu a specializuje se na americký systém sociálního zabezpečení a daňový systém. Prezident Barack Obama ho letos nominoval za člena rady guvernérů Federálního rezervního systému, Senát však před listopadovými volbami do Kongresu jeho schvalování odložil.

Mortensen (71) působí na Severozápadní univerzitě ve státě Illinos. Svůj výzkum Mortensen zaměřuje na ekonomiku práce, makroekonomiku a ekonomickou teorii. Je znám především jako průkopník ve výzkumu dočasné nezaměstnanosti. Věnuje se také studiu fluktuace pracovních sil, jejich přerozdělování a personálním vztahům.

Pissarides (62) působí jako profesor na Londýnské ekonomické škole. Zabývá se především studiem vazeb mezi makroekonomikou a trhem práce. Je mimo jiné členem rady britské Královské ekonomické společnosti, členem Výboru pro měnovou politiku Kyperské centrální banky a poradcem Světové banky, Evropské komise a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Nobelova cena za ekonomii se uděluje od roku 1969. Nepatří tak mezi pět původních cen určených poslední vůlí vynálezce dynamitu Alfreda Nobela. Naprostou většinu cen za ekonomii získali američtí ekonomové. Před letošními laureáty cenu obdrželo 64 lidí. Překvapivě ale ne všichni z nich byli ekonomové. Například v roce 1994 Nobelovu cenu za ekonomii obdržela trojice matematiků za teorii her, jež má v ekonomii bohaté uplatnění.

Za 42 let historie ceny za ekonomii se jí zatím podařilo získat jen jediné ženě. Loni si toto prvenství připsala Američanka Elinor Ostromová za analýzu efektivního ekonomického řízení místních zdrojů bez vlivu centrální vlády či privatizace. Spolu s ní si prestižní ocenění Švédské akademie věd odnesl Oliver Williamson za teorii, podle níž firmy slouží jako struktury pro řešení konfliktu.

Kromě samotného ocenění obdrží laureáti Nobelovy ceny za ekonomii také finanční odměnu ve výši 10 milionů švédských korun, tedy asi 26 milionů českých korun.

  • Christopher Pissarides autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2016/201541.jpg
  • Dale Mortensen autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2016/201540.jpg
  • Peter Diamond zdroj: Massachusetts Institute of Technology http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2014/201369.jpg
  • Christopher Pissarides autor: Nigel Stead, zdroj: LSE http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2014/201371.jpg