Starostové volají po tvrdších trestech za zneužívání dávek

Praha – Někteří starostové volají po tvrdších podmínkách pro vyplácení různých sociálních dávek a po přitvrzení trestů za jejich zneužívání. Dávku v hmotné nouzi by podle litvínovského starosty Daniela Voláka (ODS) neměli dostávat lidé, kteří nechodí na veřejné práce. Úředníci by také měli mít možnost odebrat dávku snáze než doposud za záškoláctví. Volák také na dnešním semináři o tzv. nepřizpůsobivých lidech, který se konal v Poslanecké sněmovně, navrhl, aby se zneužívání sociálních dávek stalo trestným činem.

Poskytování dávek v hmotné nouzi by mělo být podle Voláka vázáno na veřejně prospěšné práce. „Když veřejnou službu nenastoupí, není to osoba v hmotné nouzi,“ prohlásil litvínovský starosta. Snazší by mělo podle něj být i odebrání dávek v případě, že děti z rodiny závislé na dávkách nechodí do školy. Kvůli záškoláctví lze nyní na určitou dobu odebrat dávku jen v případě, že rodiče uzná úřad vinnými z přestupku. Podle Voláka by ale mělo stačit hlášení školy.

Náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška

„Přičiněním štědré ruky státu devastujeme morálku. Lidem dáváme peníze a volný čas a nic po nich nechceme.“

Upřesnit by se podle starostů měly také možnosti vyplácet dávku v poukázkách místo peněz. Poukázky by měli dostávat podle Voláka lidé, kteří si za dávku v hmotné nouzi kupují alkohol, drogy nebo peníze naházejí do hracích automatů. Volák by rozšířil pravomoci sociálních pracovníků: úředník by třeba mohl vstoupit do herny a legitimovat tam lidi.

Několik návrhů přednesla také chomutovská primátorka a poslankyně Ivana Řápková (ODS), která vešla ve známost tvrdým postupem vůči neplatičům. Chtěla by třeba, aby úřady mohly z dávky v hmotné nouzi strhávat lidem dluhy. Lidem by zůstalo jen existenční minimum. Další její návrh se týkal zneužívání dávek pěstounské péče.

„Jsou to všechno věci, o kterých debatujeme,“ řekl k tomu náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška. Teze novel příslušných zákonů by podle něho měly být hotovy ještě tento měsíc, vláda by měla jednat o předlohách na jaře. Platit by pak měly od roku 2012.