Zaoceánský parník Queen Elizabeth II nabídne ten nejlepší luxus

Southampton - Nejnovější královna moří, luxusní zaoceánský parník Queen Elizabeth II, bude už od zítřka brázdit světové vody. Na svoji první plavbu nabírá směr Kanárské ostrovy. Kolos o váze 92 tisíc tun nechalo britské rejdařství Cunard vyrobit v Itálii. Jeho cena se vyšplhala na více než 10 miliard korun. Jedná se prý o nepřepychovější loď na světě.

Nová zaoceánská chlouba měří necelých 300 metrů a dosahuje výšky téměř 60 a šířky 32 metrů. Na dvanácti palubách nabízí přes tisíc pokojů a taky zábavu. Cestující mohou navštívit divadlo, obchody, nechat si hýčkat svoje těla nebo se pobavit u her. Zároveň mohou naplnit svoje žaludky, v šesti kuchyních vaří 140 kuchařů. Šéfkuchař Jean Marie Zimmerman si lámal rok a půl hlavu s tím, které pokrmy na lodi podávat: „Budeme nabízet speciální rybu – kanicu se zeleninou. Taky jehněčí, nebo třeba bramborové suflé.“

Dvoutýdenní plavba, která nese jméno Jejího Veličenstva, vyjde v přepočtu na 30 tisíc za kajutu. Kdo chce větší pokoj a větší luxus, musí sáhnout do kapsy ještě hlouběji. Na tyto pokoje se například vystavuje účtenka na více než 420 tisíc korun. „Divili byste se, ale překvapivě ani ty nejdražší pokoje nezůstaly volné. Zaprášilo se po nich během 29 minut a 14 sekund,“ pochvaluje si zájem hotelový manažer Queen Elisabeth II Robert Howie.

Reportáž Daniely Písařovicové (zdroj: ČT24)

Další plavba s Queen Elisabeth II na sebe nenechá dlouho čekat. Už 5. ledna 2011 se s ní můžou cestující vydat kolem světa. Za víc než sto dní zastaví v 38 přístavech 23 zemí světa. Třeba v Los Angeles, Sydney nebo Hong Kongu.