Stávka uvrhla Francii do dopravního chaosu

Paříž – Už počtvrté od začátku září přerušili Francouzi práci a vyrazili do ulic, aby ukázali svůj nesouhlas s plánovanými změnami v důchodovém systému. Dnešní protest ale překvapil svým rozsahem - byl největší ze všech dosud proběhlých akcí proti důchodové reformě. Demonstrací se podle odborů zúčastnilo 3,5 milionu lidí. Vláda udává 1,23 milionu. Zemi zachvátil dopravní chaos, nevyjely vlaky, demonstranti blokovali také silnice. Rušily se i letecké spoje, což se dotklo mimo jiné spojení Paříž–Praha. Protesty přitom dneškem zdaleka nekončí.

Francouzi šli do stávky s nečekanou vervou. Dosavadními protesty se nezdají být unaveni, spíše jsou odhodláni pokračovat do vítězného konce. Nová vlna odporu je v mnohém jiná než ty předchozí. Zákon už prošel dolní komorou francouzského parlamentu, a stal se tak oficiálním dokumentem, o kterém už nelze diskutovat v zákulisí. Včera navíc posvětil asi nejkritizovanější část novely – posun hranice pro plný důchod o dva roky na 67 let - i senát.

Největší protest proti francouzské reformě penzí vůbec se neobešel bez zranění. Dopoledne byl zraněn nejméně jeden demonstrant. Stalo se to, když se traktorista na svém stroji pokusil prorazit cestu shromážděným davem, který blokuje silnice na severu města Amiens.

Telefonát Jana Pokorného (zdroj: ČT24)

Po celé zemi se dnes konalo přes 220 protestních demonstrací. Největší zažila Paříž. Odbory uvádějí, že se jí zúčastnilo 330 tisíc lidí, policie oznámila číslo 89 tisíc.

Stávka přiškrtila spojení Prahy s Paříží

Doprava ve Francii zažívala těžkou zkoušku. Většina vnitrostátních rychlíků nevyjela. Rychlovlaky do zahraničí byly vypraveny v omezeném počtu. Pařížská letiště zrušila 30 až 50 procent letů. V důsledku stávek v městské dopravě a příměstských spojích se vytvořily zácpy na silnicích v oblastech Paříže, Lyonu a dalších měst. Pařížské metro jezdilo jen zhruba v půlhodinových intervalech, na jeho nástupištích se proto tísnily davy lidí.

V souvislosti se stávkou ve Francii ČSA zrušily dnešní let OK 760 z Prahy do Paříže i navazující zpáteční let OK 761. Cestující ze zrušených spojů byli bezplatně překnihováni na následující linky. Podle mluvčí letiště Ruzyně Michaely Lagronové byl zrušen i jeden večerní let Air France z Paříže do Prahy a zpět.

Míra narušení chodu škol, pošt, justice, sdělovacích prostředků a dalších služeb ve Francii se teprve vyhodnocuje. První čísla potvrzují, že se dají opět očekávat až propastné rozdíly mezi údaji úřadů a odborů. Stávkuje se také ve všech šesti petrochemických závodech firmy Total, které asi zastaví práci přinejmenším do soboty, kdy se plánuje další den celonárodních protestů. Lidé a podniky se obávají, že se naruší zásobování čerpacích stanic. Vedení Total ujišťuje, že to nyní nehrozí.

Na vládu nově tlačí i studenti

Dopoledne svaz středoškoláků uvedl, že stovka škol byla studenty zcela zablokována a u asi 300 dalších byl omezen provoz. „To je poprvé, co se studenti středních škol tak hodně mobilizují proti reformě,“ upozornil Le Monde. Mladí lidé se hojně zapojují i do demonstrací mimo školní budovy.

Dnešní kolo stávek a protestů je čtvrté od začátku září. Při minulém vyšly podle odborů do ulic asi tři miliony lidí, policie odhadla účast na 900 tisíc až milion osob. Dnešní účast bude asi větší.

Paříž zůstane v dopravních kleštích i zítra

Provozovatel veřejné dopravy v hlavním městě Francie – společnost RATP – oznámil, že bude ve stávce pokračovat i zítra. Omezen zůstane provoz metra, stávka se zřejmě dotkne i příměstských vlaků. Tramvaje a autobusy by měly jezdit normálně.

Další masovou akci plánují odbory na sobotu, kdy mají do ulic vyjít opět statisíce až miliony Francouzů. Tento protest by už ale neměla doprovázet stávka.

Francouzi se bouří proti penzijní reformě

Reforma předpokládá především zvýšení věku pro odchod do důchodu a prodloužení minimální odpracované doby pro nárok na důchod. Dnešní protesty považuje podle průzkumů za oprávněné 69 procent Francouzů a 66 procent by dokonce bylo pro jejich zostření.

Prezident Nicolas Sarkozy považuje reformu za nezbytnou pro zachování důchodového systému. Také ji chce kvůli pravicovým voličům, kterým to slíbil a jejichž hlasy potřebuje v prezidentských volbách za půldruhého roku. Po minulých masových protestech přistoupil na dílčí úpravy reformy, ale odmítl změnit podstatu. Sází na zrychlení schvalovacího procesu textu v parlamentu tak, aby skončil před koncem měsíce.