Největšími zahraničními vlastníky českých firem jsou Nizozemci

Praha – Největšími zahraničními vlastníky v tuzemských firmách z pohledu ovládaného registrovaného kapitálu jsou Nizozemci, Němci a Rakušané. Čeští podnikatelé pak ovládají 58 procent z  registrovaného kapitálu, tedy bezmála 1,27 z celkových 2,19 bilionů korun, a mají majetkový podíl ve třech čtvrtinách českých firem. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

Složení vlastnické struktury českých firem je podle agentury výsledkem dobíhajícího transformačního procesu, který odstartoval na začátku devadesátých let. „Převaha českého kapitálu je dána zastoupením malých a středních podniků v tuzemské podnikatelské sféře. To dokládají i čísla týkající se právní formy vlastníků, když u více než 90 procent firem ovládaných českým kapitálem je rozhodujícím vlastníkem fyzická osoba,“ uvedla analytička společnosti ČEKIA Petra Štěpánová.

Vlastníci se sídlem v Nizozemí drží víc než 23 procent, tedy téměř 212 miliard korun, z celkové hodnoty registrovaného kapitálu v českých firmách, který kontrolují zahraniční subjekty. S odstupem následuje německý (12 procent, 111 miliard korun), rakouský (devět procent, 83 miliard korun), lucemburský (sedm procent, 67 miliard korun) a kyperský (šest procent, 58 miliard korun) kapitál.

Největší počet českých firem nicméně vlastní tuzemští majitelé, celkem 76 procent. Vlastníci se sídlem v Rusku mají podíl v 19 procentech z celkového počtu firem, které jsou kontrolovány zahraničními subjekty. Následují Němci (12 procent), Ukrajinci (11 procent) a Slováci (sedm procent).