Německo nechce dovolit Řecku splácet záchranný úvěr déle

Berlín/Atény – Řecko by rádo prodloužilo splátkový kalendář záchranné půjčky, kterou dostalo od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Zadlužená země se totiž obává, že na finančních trzích bude i v roce 2012, kdy štědrý 110miliardový záchranný program skončí, získávat peníze s nepřiměřeně vysokými úroky. Proti prodloužení splatnosti záchranného úvěru se ovšem dnes postavilo Německo, které k tomu nevidí důvod.

Záměr požádat o prodloužení splatnosti úvěru oznámil řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu. Zdůraznil ovšem, že Řecko zatím oficiálně o prodloužení splátkového kalendáře nepožádalo. O věci se zatím jedná a žádné rozhodnutí nepadlo.

„Jestliže bude toto rozhodnutí učiněno, musí přijít jako odměna za dobrou práci, kterou děláme, a ne proto, že nejsme schopni dostát stanoveným cílům, protože pak by to mohlo vyslat negativní signál trhům,“ zdůraznil Papakonstantinu.

Německo, které je tahounem eurozóny, ovšem názor její černé ovce nesdílí. „Pokud budou Řekové plnit podmínky programu, což se jim daří velmi dobře, nejsou důvody k prodlužování splátkového kalendáře,“ prohlásil mluvčí německého ministerstva financí, který si nepřál být jmenován.

Možnost rozložit jednotlivé části úvěru pro zadlužené Řecko do delšího časového období, případně je nahradit jinými půjčkami naopak nezavrhuje Mezinárodní měnový fond. Podle něj by to připadalo v úvahu v případě, že by na trzích zůstaly pro Řecko nepříznivé podmínky a přetrvaly na nich obavy z toho, že Řecko nebude schopné své dluhy refinancovat.