Francie dál stávkuje, města se topí v odpadcích

Paříž/Marseille – Francouzi se odmítají vzdát. Proti reformě penzijního systému, která posouvá věk odchodu do penze o dva roky na 67, chtějí bojovat až do doby, než ji vláda stáhne. Protesty jsou citelně znát v mnoha francouzských městech. Třeba v ulicích Marseille se hromadí odpadky. Popelnice nikdo nevyvezl už dva dny. Narušena je výuka na nejméně 135 středních školách a i ostatní trpí silnou absencí žáků, kteří se do protestů proti důchodové reformě aktivně zapojují od včerejška. Přesto v porovnání s úterým, které bylo hlavním dnem stávky, se dopady protestů zmírňují.

Francie už druhý den v řadě protestuje proti důchodové reformě. Studenti blokují školy, popeláři nechávají odpadky na ulicích bez povšimnutí. Pracovat ani dnes nezačalo všech šest rafinerií společnosti Total, ke stávce se připojily navíc další tři provozované jinými firmami. V provozu tak zůstávají pouze tři rafinerie z celkového počtu 12 francouzských rafinerií, což v mnoha lidech vyvolává obavy z nedostatku pohonných hmot. Odpovědná místa nicméně tvrdí, že zatím je benzinu i nafty na čerpacích stanicích dostatek.

Cestování po Francii zůstává obtížné

Dál stávkují i zaměstnanci železnice. Na vnitrostátní železnici vyjelo jen asi 30 procent rychlovlaků a 40 procent osobních vlaků. O 10 až 20 procent klesl i počet spojů vypravených mimo území Francie. Pouze rychlovlaky do Velké Británie jezdí zatím bez omezení. Podle údajů Francouzské národní železniční společnosti (SNCF) se dnes do stávky zapojila zhruba čtvrtina jejích zaměstnanců, zatímco včera, kdy protesty vrcholily, to bylo přes 40 procent personálu.

Částečtě ochromena zůstává i veřejná doprava v Paříži. Narozdíl od včerejška však jezdí většina linek metra podle běžných jízdních řádů. Podle informací provozovatele veřejné dopravy v hlavním městě – společnosti RATP jezdí jen na dvou linkách 3 soupravy ze 4 a na jedné 2 ze 3. Tíživěji protesty proti důchodové reformě doláhají na vlaky RER, které spojují centrum Paříže s předměstími. Zvláště na jihu města na koleje vyjíždí jen asi jeden vlak z běžných tří.

Menší dopady než včera má stávka také ve školství. Podle ministra školství omezilo dnes ráno výuku 135 středních škol, zatímco včera to bylo 357. Podle odborů, které demonstrace organizují, byla ale včerejší účast mnohem větší. Výuka se nekonala nebo byla zrušena zhruba v osmi stovkách škol. Lišit se zřejmě budou i dnešní údaje. Základní a mateřské školy se dnešních protestů neúčastní. Odbory ale oznámily, že se do stávky znovu zapojí ve čtvrtek.

Vláda ustoupit nehodlá

Francouzský kabinet i tváří v tvář protestům dál trvá na svém a reformu odvolat nehodlá. „Jsme klidní, jsme rozhodnutí,“ prohlásil v rozhovoru pro RTL ministr práce Eric Woerth. Zároveň zdůraznil, že reforma je podle něj rozumná. Zatímco francouzská vláda žádá po občanech dva roky práce navíc, v jiných evropských zemích je to podle něj mnohem více.

Předák mocné odborové ústředny CGT Bernard Thibault vyzval ke zvýšení tlaku na vládu s cílem přimět ji diskutovat s odbory o podobě textu reformy. Odbory jednotlivých odvětví mají v průběhu dne hlasovat o případné další stávce či o jiných akcích. Na sobotu odbory již dříve naplánovaly den celostátních protestů. Ty by ale narozdíl od předchozích neměly doprovázet stávky.

Důchodová reforma je Francouzům trnem v oku zejména proto, že počítá se zvýšením věku pro odchod do důchodu, prodloužit se má také minimální odpracovaná doba potřebná pro vznik nároku na penzi. Protesty vyeskalovaly poté, co zásadní část novely v pondělí prošla senátem. Krátce předtím celé její znění schválila i dolní komora parlamentu.

Eric Woerth
Zdroj: ČTK/AP/Remy de la Mauviniere