Tovární areál v Brandýse byl vydražen za 340 milionů

Praha - Největší nedobrovolná dražba letošního roku, jíž dominoval obří tovární komplex v průmyslové zóně na okraji Brandýsa nad Labem, má již svého „vítěze“. Areál byl vydražen za 340 milionů korun, přitom vyvolávací cena činila 284,35 milionu. Dražbu zajišťovala společnost Naxos. Podle serveru E15.cz získala tovární areál firma Komura ze skupiny CPI.

V současnosti vyrábí v brandýských továrnách díly pro automobilový průmysl společnost Continental Automotive Czech Republic, která zaměstnává zhruba 1500 lidí. Užitná plocha areálu činí 31 120 metrů čtverečních, celková výměra pozemků je asi 90 000 čtverečních metrů. Roční výnos z nájmu továren se pohybuje kolem 49 milionů korun bez DPH, uvádí firma Naxos.

Starosta Brandýsa nad Labem Ondřej Přenosil doufá, že se kvůli změně majitele objektu nezruší výroba v areálu: „Žádné takové zprávy nebo informace nemám. Věřím tomu, že nájmy, které zde jsou uzavřeny, přejdou i na nového vlastníka objektu.“ Firma Continental je největším zaměstnavatelem ve městě i vzdálenějším okolí. „Je tam nepřetržitý provoz a firma je důležitá nejen pro Brandýs,“ dodal tamní starosta.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Obavu o to, zda nový vlastník výrobu v areálu ponechá nebo lidé přijdou o práci, zatím nemá ani společnost Continental. „Naše společnost má uzavřenou dlouhodobou nájemní smlouvu a my nepředpokládáme, že by se podmínky smlouvy měly nějakým způsobem měnit z důvodu změny vlastníka. Samozřejmě s vlastníkem máme zájem jednat,“ říká finanční ředitel firmy Jiří Černý.

Libor Nevšímal, obchodní ředitel firmy Naxos

„Dražba splnila naše a předpokládám, že i klientova očekávání. Rozdíl mezi nejnižším podáním a cenou dosaženou vydražením je 20 procent, a to lze jistě označit za úspěch.“

Dosud uváděný majitel pozemků, pražská firma Cambados, se dostala do problémů se splácením úvěru, a německá banka Eurohypo v roli věřitele se proto rozhodla poslat pozemky do dražby. Cambados musí podle dražební vyhlášky splatit pohledávky ve výši zhruba 30,1 milionu eur (asi 740 milionů korun).

Podle serveru E15.cz je skupina CPI, za níž stojí miliardář Radovan Vítek, letos nejaktivnějším investorem do nemovitostí na českém trhu. Kromě kancelářské budovy Nestlé v Praze 4 a téměř tří tisíc bytů v Litvínově postupně nakoupila také řadu maloobchodních nemovitostí. Celkem už letos CPI investovala do realit na tři miliardy korun. Výrobní areál v Brandýse nad Labem je její první letošní akvizicí také v oblasti průmyslových nemovitostí.

  • Továrna Continental v Brandýse nad Labem zdroj: Naxos.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2021/202023.jpg
  • Továrna Continental v Brandýse nad Labem zdroj: Naxos.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2021/202024.jpg