Dohodnuto: Vláda už zná cestu ze solární pasti

Praha – Vláda vyrazila do boje proti zdražení elektrické energie, které vyvolal bouřlivý rozvoj solárních elektráren. Omezit ho chce zavedením zvláštní srážkové daně na elektřinu vyrobenou ze solárních elektráren. Vzroste také poplatek za vynětí půdy, na níž jsou solární panely umístěny, ze zemědělského půdního fondu. Zdražení elektřiny hodlá vláda kompenzovat i prodejem emisních povolenek.

„Ani české podniky, ani české domácnosti se nemusí obávat takového skokového nárůstu cen, který by byl likvidační,“ vzkázal občanům po dnešním jednání vlády, které se právě kvůli obavám z rychlého růstu cen elektřiny protáhlo na několik hodin, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Vláda se dnes dohodla hned na třech opatřeních, která mají nebezpečnému nárůstu cen elektrické energie zabránit. Podle šéfa resortu průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) mají schválená opatření dostat avizované zdražení elektřiny pod deset procent.

Dnes představená opatření rozpracuje do konkrétní podoby speciální pracovní skupina složená z ministra průmyslu a obchodu, ministra životního prostředí, ministra financí a ministra pro místní rozvoj. Podle mantinelů, které dnes stanovila vláda, je ale už nyní jasné, že do kompenzací budou například zahrnuty všechny emisní povolenky včetně těch, které stát přidělil v roce 2009 energetickým společnostem zdarma.

Přes prsty dostane jen fotovoltaika

Kalousek po dnešním jednání vlády upozornil, že další obnovitelné zdroje se o státní podporu bát nemusí. Navržená opatření se budou týkat výhradně fotovoltaických elektráren. „Jakákoliv srážková daň na všechny obnovitelné zdroje nehrozí, nic takového nepřipadá v úvahu,“ zdůraznil ministr financí.

Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy:

„Emisní povolenky jsou zcela legitimním a morálně oprávněným řešením. Každý z nás přispívá ke snížení emisí, protože kupuje elektřinu z obnovitelných zdrojů. (…) Paušální zdanění je prostě nesmysl, na to se jinak odpovědět ani nedá. Dopady do českého hospodářství tímto opatřením budou fatální. Sdělujeme, že dlouhodobé investice se mohou třikrát, čtyřikrát změnit podle toho, jak vláda změní svůj názor.“

Jednání o kompenzaci zdražení elektrické energie byla velmi náročná. Strany vládní koalice se ve svých názorech rozcházely. Kalousek navrhoval kompenzovat zdražení elektřiny prodejem emisních povolenek. Nečas v úterý označil tento návrh za nerealistický a populistický. „Je velmi důležité, že do kompenzací zvýšení cen elektřiny byly zapojeny emisní povolenky,“ prohlásil dnes Kalousek.

Zdražení elektřiny v příštím roce hrozí kvůli prudkém rozvoji fotovoltaických elektráren a vyššímu příspěvku na výrobu elektřiny z těchto zdrojů. Poslední odhady Energetického regulačního úřadu hovořily o zdražení elektřiny pro domácnosti asi o 12 procent a pro podniky zhruba o 17 procent.

S vlastním plánem na zpomalení růstu cen elektřiny přišla i opozice. Například u speciální daně u fotovoltaické elektřiny chce ČSSD zavést pásma. Čím dřív byla elektrárna spuštěná, tím bude nižší. „Struktura té daně byla převzata z dílny pana ministra Kalouska, který stejný systém vymyslel pro stavební spoření,“ podotknul stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

Proti vládnímu řešení se ostře ohradil Svaz průmyslu a dopravy. Zatímco přesun peněz z povolenek je podle prezidenta svazu Jaroslava Míla legitimním řešením, zavedení srážkové daně na solární energetiku do budoucna poškodí českou ekonomiku. „Sdělujeme, že dlouhodobé investice se mohou třikrát, čtyřikrát změnit podle toho, jak vláda změní svůj názor,“ uvedl Míl.

Policie prošetřuje stavbu solární elektrárny v Moldavě
Zdroj: ČT24