Nečas: O odkladu dostavby Temelína rozhodne až vláda, ne střední management ČEZu

Praha – Premiér Petr Nečas dnes zdůraznil, že rozhodnutí o tom, jaká bude časová lhůta budování a zda dojde k odkladu dostavby Temelína, může vydat pouze vláda. Reagoval tak na úterní informaci serveru iHNed.cz a nejmenovaného zdroje z vedení ČEZu, že energetický gigant odkládá dostavbu jaderné elektrárny Temelín, možná až o několik let. Informaci navíc v úterý potvrdil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Podle Nečase se bude otázka Temelína řešit na jednání bezpečnostní rady státu, které se má odehrát 19. října. Premiér označil za ideální situaci stav, kdy bude panovat soulad mezi dozorčí radou společnosti ČEZ a vládou. Zároveň částečně dementoval včerejší informaci: „Jestli někde nějaký příslušník středního managementu něco plácnul, je to irelevantní. Tím, kdo rozhoduje, je vláda.“

Janota: Uchazeči o Temelín letos nedostanou zadávací dokumentaci

Podle člena dozorčí rady ČEZ Eduarda Janoty stát v souvislosti se zpožděním tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín uchazečům zadávací dokumentaci k výběrovému řízení letos neposkytne. O situaci kolem tendru by podle Janoty měla ve čtvrtek jednat dozorčí rada ČEZ.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek uvedl, že plány společnosti ČEZ na dostavbu jaderné elektrárny Temelín by mohly být o několik let odloženy: „Celá strategie, podle níž se Temelín budoval, se poněkud změnila, protože spotřeba elektřiny se vyvíjí jinak (než se dříve očekávalo) a jinak se vyvíjejí i ceny elektřiny.“ Zároveň dodal, že dodavatelé požádali v rámci příprav soutěže o dostavbu o určitý čas navíc k předložení svých návrhů.

Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily americký Westinghouse, česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, a francouzská společnost Areva. Od všech tří zájemců získal ČEZ první dokumentaci k plánovaným jaderným blokům na konci dubna. Zadávací dokumentaci původně hodlal uchazečům předat tento měsíc s výzvou, aby své nabídky předložili na jaře příštího roku. Všichni uchazeči ale již dříve žádali o více času na přípravu dokumentace.

S chystaným odložením dostavby Temelína nesouhlasí opoziční ČSSD: „ČSSD s nepokojením sleduje nulovou aktivitu vlády ČR učinit odpovědné rozhodnutí. Vyzýváme ji proto, aby se na některém z nejbližších zasedání touto problematikou zabývala. Dále vyzýváme vládu, aby případné strategické kroky, které mají dlouhodobý význam, konzultovala napříč politickým spektrem, tedy i s představiteli ČSSD,“ uvedl stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban.

Server iHNed.cz v úterý informoval, že ČEZ odkládá dostavbu jaderné elektrárny Temelín možná až o několik let. Firma původně plánovala, že dva nové bloky Temelína začnou vyrábět proud v roce 2020. „Tendr se zpozdí. Nevíme zatím o kolik, ale může to být o několik let,“ řekl serveru zdroj z představenstva ČEZ, který nechtěl být jmenován. „Když jsme tendr plánovali, byli jsme moc optimističtí,“ dodal.

Důvodů k posunu jedné z největších energetických soutěží na světě je víc, tím hlavním je změna energetického trhu způsobená krizí. Kromě toho pozdržení stavby zapadá do nové investiční strategie ČEZu. Firma začala šetřit, řadu investic zrušila, další přehodnocuje. Objem celého kontraktu, čítajícího kromě dvou nových reaktorů příslib tří dalších stejného typu, může dosáhnout až 500 miliard korun.