Internetové obchody se již připravují na vánoční nápor

Praha - Tržby tuzemských internetových obchodů letos vzrostou o více než desetinu na 30 miliard korun. Největší nápor on-line nákupů se čeká právě v říjnu, listopadu a prosinci. Vánoční nákupy lidé stále častěji realizují v zahraničí – samozřejmě přes internet. Navíc objednávají už nyní, protože dodací lhůty trvají několik týdnů. Většina internetových obchodníků dosahuje za poslední tři měsíce roku stejný obrat jako za zbylých devět měsíců.

Nevýhody u zboží objednaného z ciziny vidí Tomáš Večl, ředitel Evropského spotřebitelského centra, například v místy problematické reklamaci, kdy se musí zboží odesílat zpět do ciziny, a v delších dodacích lhůtách či nedodání zboží: „Přeci jen Evropa je velká a v případě, že si něco český spotřebitel objedná například z Francie, kromě obtíže jazykové bariéry se zboží dost často ztratí.“

Vyplatí se třeba nákup bot v americkém e-shopu

Internetové nakupování (zdroj: ČT24)

V zahraničí se nejvíce vyplatí nakoupit především sportovní zboží, například boty. „U bot je obrovský rozdíl mezi cenami v USA a u nás. Velký rozdíl je také u populárních čteček elektronických knih a cena je na 50 až 60 procentech hodnoty, za kterou se srovnatelné zboží prodává v Česku,“ přibližuje internetový odborník a publicista Libor Nováček.

Pokud spotřebitel nakupuje on-line v rámci Evropské unie, vždy se může podle nových unijních pravidel spolehnout na českou právní úpravu. Navíc pokud objednává v zemi, kde by jeho práva byla dále zvýhodněna, může počítat i s těmito ustanoveními, dodává Večl.

V nákupech na internetu vedou v poslední době LED televizory, pokračuje zájem o notebooky zejména s 15,6 palcovým displejem a netbooky. Poptávka po mobilních telefonech vzrostla o 16 procent. Nejlépe se prodávají mobily s operačním systémem. Naopak pokles zaznamenaly kategorie MP3 přehrávačů, GPS navigací, kamer a LCD monitorů.

Obchodníci čekají vrchol sezony před Vánoci mezi 13. a 19. prosincem. V tomto týdnu očekávají obchodníci nárůst až na desetinásobek běžných prodejů.

Slevy na Gilt Groupe
Zdroj: ČT24