V létě se prodalo míň počítačů, mohly za to vysoké ceny i iPad

San Francisco – Celosvětový prodej osobních počítačů ve třetím čtvrtletí rostl pomaleji, než se čekalo. Způsobily to hlavně nižší výdaje spotřebitelů ve Spojených státech. Podle údajů výzkumné společnosti Gartner od července do září se na celém světě prodalo 88,3 milionu osobních počítačů všech kategorií, což je meziročně víc o 7,6 procenta. Očekával se přitom bezmála 13procentní nárůst.

„Třetí čtvrtletí bývá tradičně velmi silné, prodejci obvykle vyrazí na spotřebitele se spoustou slev, což letos v Americe zatím ještě neučinili,“ popsal jednu z příčin horších časů prodejní ředitel Gartner ČR Oldřich Příklenk. Apetit spotřebitelů ale podle něj také klesal spolu se sílícími očekáváními příchodu novinek, zejména tabletů na čele s iPadem společnosti Apple.

iPad snížil zájem hlavně o levné netbooky, jejichž prodej v uplynulých letech prudce rostl. Údaje o prodeji počítačů za třetí čtvrtletí nezahrnují čísla o prodeji iPadu či dalších tabletů.

Komentář Oldřicha Příklenka (zdroj: ČT24)

Nejvíc prodal HP

Podle údajů výzkumné společnosti IDC zůstal i v letošním třetím čtvrtletí největším prodejcem Hewlett-Packard, zaznamenal však nejslabší výkon ve srovnání s ostatními prodejci. Jeho dodávky se meziročně téměř nezměnily, podíl HP na trhu se však snížil o téměř dva procentní body na 17,7 procenta.

Druhá příčka patří firmě Acer a třetí Dellu. Oběma firmám se sice prodej zvýšil, růst však byl pomalejší než růst celého trhu. Podíl Aceru na trhu tak klesl na 13 procent, u Dellu činil 12,5 procenta a téměř se nezměnil. Z dalších výrobců prodej firem Lenovo a Asustek prudce vzrostl o více než 30 procent, prodej Toshiby o téměř 15 procent.

Společnost Apple sice nepatří do šestky největších prodejců na světě, nicméně IDC upozornila, že firma zaznamenala silný výkon v USA. Prodej počítačů Apple ve Spojených státech stoupl o 24 procent a firma je zde podle počtu prodaných kusů třetím největším prodejcem za společnostmi HP a Dell. Celkově se prodej osobních počítačů v USA zvýšil o 3,8 procenta, IDC čekala zvýšení až o téměř 11 procent.