Chátibí: Zlevnění ropy by pro zákazníky výhodné nebylo

Vídeň – Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která kontroluje zhruba tři čtvrtiny světových zásob ropy, už téměř dva roky drží produkci na uzdě. Zatímco v prosinci 2008, kdy kvůli krizi těžbu snížila, se barel prodával za méně než 40 dolarů, v poslední době je to zhruba dvojnásobek. OPEC ovšem těžbu nezvyšuje, a netlačí tak cenu dolů. Nebylo by to výhodné ani pro vývozce, ani pro investory a v konečném důsledku by na to doplatili zákazníci. Za nízkou cenu v současnosti, by spotřebitelé zaplatili jejím prudkým zvýšením v budoucnosti, vysvětlil v exkluzivním rozhovoru pro ČT24 íránský velvyslanec při OPECu Mohammad Alí Chátibí.

Podle Chátibího je klíčovým úkolem OPECu vybalancovat cenu ropy tak, aby udržovala kapacity v těžbě, a byla tedy dlouhodobě výhodná pro všechny zúčastněné strany, tj. investory, vývozce i koncové zákazníky. „Když je cena ropy příliš nízká, je to krátkodobě výhodné pro zákazníka, ale ve střednědobém horizontu to znamená, že se stabilně neinvestuje. Pak se musí narychlo modernizovat a cena prudce stoupne,“ popsal riziko plynoucí z příliš nízkých cen ropy Chátibí. Ten před nedávnem volal po tom, aby ropa zdražila až ke 100 dolarům za barel.

V posledních osmi měsících se ceny ropy pohybovaly mezi 72 a 85 dolary za barel. Ta se ale zdaleka nedostane do peněženky vývozce. „Když odpočítáte pohyby dolaru a inflaci jednotlivých měn vyjde vám, že reálná cena ropy se pohybuje kolem 50 dolarů za barel, zhruba tak jako v roce 2000,“ tvrdí Chátibí.

Rozhovor s Mohammadem Alím Chátibím (zdroj: ČT24)

Ministr ropného hospodářství Saudské Arábie Ali Al - Naimi

„Současná situace je ideální. Nikdo si nestěžuje. Ani těžaři, ani odběratelé. A společnosti investují.“

Náklady na těžbu přitom rostou ruku v ruce s tím, jak docházejí zásoby ve snadno dostupných nalezištích. „Všechna dnes mají vysoké náklady, někdy až 40 až 50 dolarů za barel,“ podotkl velvyslanec. Přesto připustil, že dnešní ceny jsou výhodné především pro investory, kterým se OPEC snaží nabídnout zajímavé investiční příležitosti, aby do ropného byznysu šli. „Je to cena, která umožňuje zahajovat těžby na méně dostupných ložiscích, jako jsou kanadské písky apod. Pokud do ní nebudou zasahovat spekulanti, může to tak zůstat dlouhou dobu,“ přisvědčil předseda představenstva Společenství čerpacích stanic ČR Ivan Ondráček.

OPEC v roce 1960 založilo pět zemí. Dnes sdružuje 12 významných exportérů ropy. Nejvíce černého zlata z nich vytěží Saudská Arábie. Hned za ní stojí co do objemu těžby právě Írán. OPEC koordinuje ekonomickou politiku členských zemí v oblasti vyjednávání s ropnými společnostmi ohledně objemu produkce a cen ropy.