Chile na hornickém dramatu vydělá

Santiago – Chilské drama je u konce. Třiatřicítka zasypaných horníků spatřila sluneční světlo po osmašedesáti dnech. Záchranou akci sledovala v přímém přenosu miliarda lidí po celém světě. Unikátní způsob záchrany sice nebyl levný, díky široké publicitě se ale tyto peníze zemi brzy vrátí a polepší si nejspíš i samotní horníci. Celá tragédie tak má paradoxně šťastný konec.

„Záchrana stála necelých dvacet milionů dolarů. Stát uhradil dvě třetiny této částky, zbytek je ze soukromých darů. Každé peso ale stálo za to, každé peso bylo dobře vynaloženo,“ prohlásil chilský prezident Sebastian Piñera.

To, že se záchranná akce proměnila v globální reality show může zemi nakonec peníze rychle vrátit. „Minimálně to pomůže Chile jako státu. Všude tam mají vlajky, a o zemi se dozví i ti, kteří ještě nikdy neslyšeli o Jižní Americe,“ míní reklamní expert Jindřich Jirásek.

Reportáž Jana Beránka a Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Zasypaní horníci se teď budou muset vyrovnat s novou rolí. Po více než dvouměsíčním pobytu pod zemí se z nich totiž staly celebrity a valí se na ně nabídky lepší práce. Zájem má samozřejmě i showbyznys. Horníci si to uvědomují. Chtějí společně napsat knihu, a tak zatím neposkytují žádné rozhovory.

Bonus v řádu milionů dolarů může přijít také z Hollywoodu. Silné příběhy totiž filmaře přitahují a například za story tří mexických rybářů, kteří se před čtyřmi lety ztratili a devět měsíců bloudili uprostřed Tichého oceánu, zaplatila americká filmová studia necelé čtyři miliony dolarů.

Rodiny žádají od státu a majitele dolu odškodné ve výši jednoho milionu dolarů. Chilský magnát Leonardo Farkas už poslal šeky na v přepočtu 190 tisíc korun pro každého horníka. Farkas jim chce pomoci k tomu, aby už nikdy nemuseli pracovat.