Energetickou bezpečnost Česka posílí Gazela

Brandov – V Brandově v Krušných Horách dnes začala stavba předávací stanice, klíčové části nového strategického plynovodu Gazela. Potrubí o délce 169 kilometrů spojí Českou republiku s chystaným plynovodem Nord Stream, který povede z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Gazela je projektovaná jako tranzitní plynovod, Česko tak bude mít z jejího provozu prospěch v podobě tranzitních poplatků.

Propojení by mělo omezit riziko, které pro dodávky zemního plynu představují občasné rozmíšky mezi Ruskem a dalšími postsovětskými republikami, přes jejichž území vede dosud klíčový plynovod Bratrství. Gazela bude hotová v roce 2012 a bude stát asi 400 milionů eur (asi 9,8 miliardy korun). Při dobré údržbě by jí plyn mohl proudit až sto let.

„Pokud si vzpomenu na některé loňské roky, kdy jsme se modlili, jestli budeme soběstační, jestli vydržíme, tak samozřejmě je to taková záloha,“ připomněla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD).

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Gazela má umožnit hlavně zapojení do takzvané severní cesty, jejíž osou je plynovod Nord Stream, který vede z ruského Vyborgu do německého Greifswaldu, odkud vede dál německým plynovodem Opalem na hřeben Krušných hor. „Je to třetí cesta, kterou se plyn dostává do Evropy, a měl by do budoucna zabránit podobným výpadkům, jaké způsobily třeba spory mezi Ruskem a Ukrajinou,“ zdůraznil jednatel společnosti NET4GAS Jan Nehoda.

Nejen pro tranzit, nouzově i pro zásobování Česka

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS)

„V tomto ohledu se naše energetická bezpečnost zvyšuje. Snad bude za dva roky opravdu v provozu.“

Nový plynovod nebude významný jen pro Evropu, v případě nouze může pomáhat i Česku. „Mohlo by se to zdát jako zkratka, nicméně ten plynovod bude na pěti místech propojen s plynárenskou soustavou. V případě nouze tím pádem umožní zásobování České republiky,“ vysvětlil Nehoda.

Plynovodem poteče převážně plyn směrem do ČR a dále do Německa, provoz je ale projektován jako obousměrný a v případě potřeby může být proud obrácen. Ročně by Gazelou mělo protéct 30 až 33 miliard krychlových metrů plynu ročně.