Eurovíkendy na podzim táhnou: Jezdí se do Londýna i Istanbulu

Praha - Bez ohledu na krizi chtějí Češi na podzim cestovat. Sezona eurovíkendů, tedy prodloužených víkendů, je v plném proudu a cestovní kanceláře z toho těží, zájem o krátké zájezdy roste. Nejvíce se prodávají termíny, které si lidé mohou spojit s některým s podzimních státních svátků. Prodloužený víkend čím dál více lidí využívá na cestu do Londýna nebo Paříže. Do módy se ale dostává Istanbul, kde se dají levně nakoupit třeba vánoční dárky. „Jde o lidi z velkých měst a s vyššími příjmy, kterých se krize tolik nedotkla a nebyli nuceni omezovat výdaje na cestování,“ říká Daniel Plovajko z CK Fischer.

Podle Plovajka cestují po Evropě hlavně mladí, svobodní a bezdětní lidé a manželské páry, kterým děti naopak už odrostly. O meziročním desetiprocentním nárůstu prodeje leteckých zájezdů mluví také společnost Firo Tour.

„Během těchto svátečních víkendů máme až pětkrát více klientů než během standardních víkendů. Tradičně největší zájem je o Paříž, Řím, Barcelonu, Madrid a Londýn,“ informuje Jan Sotona z CK Neckermann.

Češi cestují krize nekrize (zdroj: ČT24)

Češi už na víkend nejezdí pouze na chatu nebo do velkých měst za poznáním, nově nyní jezdí za odpočinkem na pláž. Do popředí zájmu se dostává konec týdne strávený u moře, například na Ibize nebo Krétě. Díky silnější koruně se přitom ceny proti minulému roku nijak významně nezměnily, některé zájezdy dokonce zlevnily.