Solárního byznysu si užívá i šéf svazu průmyslu Míl

Vodňany - Na rozvoji solárních elektráren se snaží vydělat i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. Píše o tom server Aktuálně.cz. I Míl navrhoval kompenzovat vyšší ceny výnosy z emisních povolenek, prý aby očekávané zdražení elektřiny nebylo pro podniky tak bolestivé. Sám je ale zároveň spolumajitelem fotovoltaického parku u jihočeských Vodňan. Podle Eduarda Sequense z energetické Pačesovy komise by měl prezident z čela svazu odejít. Míl ale popřel, že by šlo o střet zájmů. Prý jen hájí zájmy průmyslu.

Míl dělal vše proto, aby jeho elektrárna za zdražení nezaplatila

Míl se snaží zabránit razantnímu zdražování elektřiny kvůli nezvladatelnému rozvoji solárních elektráren. Jako řešení navrhl výhradně emisní povolenky. „Je to jediná realistická cesta, která zabrání, aby se ceny elektrické energie v příštím roce nezvýšily o víc než 5 procent,“ tvrdil Míl. To, že by tím provoz jeho elektrárny v jižních Čechách vůbec neutrpěl, jaksi uvést zapomněl.

Vláda mu ale nevyhověla. Několikahodinové jednání rozhodlo, že zdražování zamezí srážková daň. Na kompenzaci cen se podle vedení státu totiž musí podílet i solární byznys, a tedy i Mílova jihočeská společnost Sluneční elektrárna Číčenice.

Podle Eduarda Sequense z ekologického sdružení Calla a někdejší člen energetické Pačesovy komise by měl Míl rezignovat:

„Je dobře, že pan Míl objevil smysluplnost obnovitelných zdrojů energie. Ovšem pokud současně vede jako prezident Svazu průmyslu a dopravy kampaň za zlevnění ceny elektřiny cestou využití emisních povolenek, která by neměla dopad na provozovatele solárních elektráren, je ve slušném střetu zájmu a z této funkce by měl okamžitě odstoupit.“

Míl se ale ve střetu zájmu necítí. Přesto však na dotaz Aktuálně.cz reagoval podrážděně. Nechtěl ani, aby server o jeho solární elektrárně cokoliv psal. „Všechny věci dělám transparentně,“ uvedl po chvíli. „Bojuji za zájmy průmyslu,“ dodal. Navíc z jeho vyjádření vyplynulo, že mu elektrárna moc nevydělává.

Mílova elektrárna vydělává slušně

Jenže Sequens vypočítal, že elektrárna v Číčenicích o výkonu 2,1 megawattů, což ji řadí mezi velké solární parky, vyrobí zhruba dva miliony kilowatthodin ročně. „Pokud předpokládáme, že fotovoltaická elektrárna jede v systému pevných výkupních cen, které v roce 2009 byly 12,79 koruny, máme příjem 25 580 000 korun ročně,“ konstatoval Sequnes. „Za dvacet let nejméně 500 milionů.“

Největší solární elektrárna světa - Sarnia
Zdroj: Enbridge.com