Organizátoři bleších trhů oprašují jejich zašlou slávu

Praha - Bleší trhy jsou fenoménem skoro všech velkých západních měst. V Česku přitom měly svou tradici v podobě různých burz již v 80. letech. Postupně ale jejich poetiku vystřídaly tržnice, které mají k pravým „blešákům“ na hony daleko. Proto se Pavel Šik a David Košek před rokem rozhodli vrátit atmosféru bleších trhů do Prahy. I když nepořádají jediné bleší trhy ve městě, tvrdí o nich, že jsou jedinečné.

„Začátky byly krušné, protože představa blešího trhu tady moc neexistovala. Takže jsme měli spíš dost negativních reakcí třeba i od městských částí, a teprve pak jsme se dostali na Prahu 2 a na poměrně osvícenou starostku, která nám pak dala zelenou,“ popisuje svou „bleší premiéru“ organizátor trhů u Vltavy Pavel Šik.

Pavel Šik, organizátor bleších trhů u Vltavy

„Každý z nás má doma věci, které nechce vyhodit, ale zase neví, co s nimi. Tak je sem přinese a zkusí je nabídnout někomu jinému, kdo je chce a najde v nich zalíbení. Cena je o domluvě.“

Reportáž Veroniky Kvakové (zdroj: ČT24)

Pavel Šik začal s pořádáním bleších trhů před rokem na pražském náměstí Míru, kde se od té doby konají každý měsíc. „Na náplavce jsme začali v květnu tohoto roku a na začátku šlo o pomalejší rozjezd. Teď je to strašně populární – alespoň podle toho, kolik nám chodí návštěvníků,“ dodává Šik. Podle něj se od začátku jeho podnikání na bleších trzích změnilo například sestavení prodejců: „Na začátku tady bylo daleko víc profesionálů starožitníků, teď je to tu víc o knihách, gramodeskách, CDčkách a o ruční výrobě šperků, kterou jsme tu umožnili mladým designérům.“

Bleší trh může například resuscitovat ekonomiku čtvrti, zvýšit návštěvnost blízkých památek či dokonce přilákat do místa nové investory. Zatímco na ty české chodí v průměru kolem dvou tisíc lidí, na Západě je počítají v desetitisících. Největší pravidelný bleší trh na světě se nachází v Paříži. V USA pak vznikla Národní asociace bleších trhů, která čítá 138 členů.

Prodávat na bleších trzích může při dodržení určitých podmínek téměř každý, a pokud jeho roční výdělek nepřesáhne 20 tisíc korun, nepotřebuje ani živnostenský list.