Madagaskar zachvátila zlatá horečka

Antananarivo - Čtvrtý největší ostrov světa, Madagaskar, v současnosti prožívá zlatou horečku. Místní obyvatelé i zahraniční firmy chtějí využít neprozkoumané zásoby tohoto drahého kovu. Z rozvojového zemědělského státu se tak možná v budoucnu stane zlatý důl. Kromě nepříliš jistého úspěchu se však jedná o nebezpečnou práci, jen za letošek v dole zemřelo už pět lidí. Ovšem zisk 170 dolarů za jeden gram zlata je silnější než strach z pohřbení zaživa.

Lalaina Randrianmihajarivo, jeden z hledačů zlata, zastával dříve práci dělníka v místní továrně. Jistou práci vyměnil za sen o novém, lepším životě. Ten se mu však vyplní jen v případě, že se mu podaří najít alespoň kousek drahého kovu. „Někdo může mít štěstí. Oblast, ve které jsme objevili zlato, je velká, takže kopeme jámy. Když najdeme žílu, je to značka, která nám ukáže, kde je zlato,“ říká Lalaina.

„Vydělal jsem 25 dolarů. Kus zlata najdu každý den, ale ne tolik. Dnes víc než obvykle,“ pochvaluje si jiný hledač drahého kovu Andry. O místní zásoby se přitom začínají zajímat i velké těžební společnosti z Austrálie a Kanady.

Zlato na Madagaskaru (zdroj: ČT24)

Madagaskarská ložiska nejsou ještě z velké části prozkoumána. Navíc v zemi není ani stabilní vláda a těžbu nikdo nereguluje. „Už jsme konečně začali spolupracovat se státem i našimi partnery. Byli se zde také podívat úředníci z ministerstva, které je odpovědné za nerostné zdroje. Uvidíme,“ uvádí starosta Firavahany v regionu Bongolova Ny Zo Rakotondravelo.

Ministerští úředníci si však dobře uvědomují, co naleziště znamená. Otevírá se před nimi bohatství, díky kterému bude země moci soutěžit s ostatními africkými státy rovněž exportujícími zlatý kov.

  • Hledání zlata na Madagaskaru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2027/202609.jpg
  • Hledání zlata na Madagaskaru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2027/202612.jpg