Antverpské továrně Opelu už nepomůže ani defibrilátor

Antverpy - Továrna Opelu v belgických Antverpách bude na konci roku definitivně uzavřena. Informaci dnes potvrdila německá automobilka. Podle belgické zpravodajské agentury Belga tak učinila poté, co odpadl poslední zájemce o převzetí továrny, čínská automobilka Geely. Ta o antverpskou pobočku vyjádřila zájem na začátku října, těsně po zprávách o plánovaném konci závodu.

Rozhodnutí uzavřít továrnu ohlásila automobilka již na počátku října, protože se jí v plánovaném termínu nepodařilo nalézt nového investora, jenž by zajistil pokračování jejího provozu. Následně se však objevily informace o tom, že o koupi továrny se zajímá čínská Geely, která se již letos dohodla na převzetí švédského výrobce osobních vozů Volvo Car. Z obchodu nakonec sešlo.

Antverpská továrna, která zaměstnává kolem 1 300 lidí, přitom o svou budoucnost bojuje už dlouho. Původně zaměstnávala 2 500 lidí, zhruba polovina pracovníků již ale závod opustila. Nalezení nového investora představovalo poslední naději na záchranu podniku. GM hodlala prodat divizi Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Automobilka se ale nakonec rozhodla, že si divizi ponechá a sama provede její restrukturalizaci.

Opel
Zdroj: ČT24