Irsko přichází o budoucnost

Dublin – Hluboká ekonomická krize vyhání mladé Iry z jejich vlasti. Zemi, kde slibný ekonomický růst vystřídala recese a vysoká nezaměstnanost, nyní hrozí, že přijde i o budoucnost v podobě mladé generace. Irsko drží v Evropské unii smutný prim. Je zemí, ze které lidé nejvíce utíkají. Podle některých studií hrozí, že zemi s 4,5 miliony obyvatel, může do roku 2012 opustit až 100 tisíc lidí. Na ostrově svatého Patrika se tak opakuje hladomor z 19. století, kdy zemi opouštěly statisíce domorodců.

Vzdělaní lidé prchají za hranice

Nezaměstnanost v Irsku se vyšplhala ke 14 procentům. Mezi mladými je dokonce dvakrát taková. „Irská krize je velmi hluboká. Výroba se značně propadla, možná nejvíce ze všech zemí OECD, ztratila kolem 10, 11 procent a pořád padá,“ upozornil profesor politické ekonomie na Warwické univerzitě Robert Skidelsky.

Zemi opouští ti nejvzdělanější lidé. Právě oni snadno nacházejí práci v zahraničí. Často i mimo Evropu. „Znám tři lidi, kteří odešli do zahraničí – dva do Abú Zabí, jeden do Číny,“ podotkl mladý učitel Ronan Crosby. „Jejich kreativita, jejich energie, jejich myšlenky jsou potřeba tady v Irsku,“ dodal Peter Mulland z Irské národní organizace učitelů.

Hluboký deficit vládě vyřešit nezaměstnanost nedovolí

Irové tvrdí:

To, že je zlá doba, poznáte i v ještě donedávna přeplněných hospodách - na oblíbený Guinness chodí čím dál méně lidí. 

Vláda se snaží s nezaměstnaností, která mladé nadějné lidi vyhání ze země bojovat. Často to však spíš připomíná boj s větrnými mlýny. „Každý den se jako vláda zaměřujeme na zaměstnanost, analyzujeme věci, které zastavily tvorbu pracovních míst, snažíme se vytvořit podmínky, které by usnadnily jejich tvorbu v této zemi,“ uvedl irský ministr práce Dara Calleary. „Kdybychom ale dál hromadili deficity a půjčovali si 20 miliard každý rok, nevytvořili bychom pracovní místa pro žádnou skupinu,“ dodal.

Irsko téměř dvě desetiletí zažívalo boom. Ekonomika rostla, a zemi se proto začalo říkat keltský tygr. V Irsku vládl optimismus a lidé se do něj spíše stěhovali, než z něj utíkali. V souvislosti s finanční krizí ale bublina splaskla. Mnoho kanceláří po celé zemi zeje prázdnotou. A hospodářský růst se nedaří nastartovat. V prvním čtvrtletí letošního roku ekonomika sice mírně vzrostla, ve druhém kvartále se však vrátila k propadu. Kvůli záchraně bankovních domů vyšplhal deficit státního rozpočtu na 32 procent hrubého domácího produktu, což je nejvíce z celé Evropské unie.