Až 50 procent Čechů nevydrží bez hlavního příjmu déle než 3 měsíce

Praha - Bez hlavního příjmu nedokáže polovina tuzemských domácností fungovat déle než tři měsíce. Osm procent domácností pak nevydrží po ztrátě pravidelného příjmu ani měsíc. Pro řadu Čechů představuje finanční tíseň neřešitelnou situaci, neboť jim chybí úspory, uvádí průzkum agentury STEM/MARK a společnosti ČSOB.

Dle čísel ČSOB má zhruba čtvrtina domácností výrazné problémy se splácením dluhů. Potenciální riziko visí nad 35 procenty těch domácností, které se splácením dluhů nemají problémy, ale zároveň nemají z čeho vytvářet finanční rezervu pro případ nečekaného výpadku příjmů. Podle průzkumu si pro případ potřeby odkládá část svých příjmů stranou kolem 80 procent lidí. Pravidelně tak činí třetina dotázaných.

Do skupiny tzv. zranitelných se řadí asi 23 procent obyvatelstva. Jedná se především o starší lidi s malým příjmem a nízkými finančními znalostmi. Dalších 13 procent lidí patří do kategorie takzvaných lehkovážných. Jde především o mladé lidi s vysokými příjmy a o vyučené, kteří nemají přehled o bankovních produktech ani o svých financích. Právě tito lidé nejčastěji využívají úvěrové produkty bank.

Dle výsledků šetření se ve světě financí orientuje 61 procent osob. Přes pětinu lidí průzkum označil za vysoce finančně gramotné. „Asi osm procent je finanční gramotností nepolíbených, a to jsou samozřejmě ti nejohroženější,“ zdůraznil Ondřej Škorpil, ředitel Kanceláře představenstva ČSOB.

Leták
Zdroj: ČT24