Daňové úniky do zahraničí zatrhne superúřad

Praha – České republice utíkají miliardy pod rukama. Mohou za to podezřelé obchody mezi matkami a dceřinými společnostmi. Na ty se ale dá přijít jenom důkladnou daňovou kontrolou. Ta se brzy velice zefektivní. Daňové úniky příští rok překazí superúřad ministerstva financí. Ten si posvítí na nadnárodní firmy, které vydělávají v Česku, ale zisky odvádějí do zahraničí, kde potom platí odvody.

Firmy nejčastěji podvádějí tak, že vykážou marketingové služby v řádech stovek milionů korun. Tyto peníze ale ve skutečnosti kasíruje zahraniční centrála. Dvě podobné firmy s podobnými tržbami potom mohou mít velmi rozdílný zisk. Jedna totiž peníze vykáže v Česku, druhá v zahraničí. „Služby, za které je mateřské společnosti účtováno, musí mít vždy reálný základ. Pokud by tomu tak nebylo – v takovém případě jde o zkrácení daně,“ tvrdí advokát Ambruz&Dark Martin Bohuslav.

Firmy převody skrývají za marketingové výdaje

ředitel odboru Metodiky a výkonu daní z příjmů MF Radim Bláha

„Snažíme se od příštího roku soustředit síly na kontrolu velkých podniků v rámci specializovaného úřadu, který vznikne v Praze. Předpokládáme, že těch kontrol bude více.“

Některé české firmy vykazují roční náklady na marketing ve výši tří set milionů korun. Další poplatky v podobných hodnotách prý potom platí mateřským firmám. Státní kasa tak přichází o miliardy. Daňové úřady totiž ročně zkontrolují jen stovky firem, kterým daň zpětně doměří. Příští rok ale bude zkontrolováno několik tisíc společností.

Se zneužíváním plateb do kapes mateřských společností už některé státy zatočily. Většinou využily zákona. „Například Slovensko, tam od roku 2009 zavedly povinnou dokumentaci, kterou musí firmy, pokud mají nějaké vztahy se zahraničními firmami, které jsou ekonomicky spojené, tak tu dokumentaci musí vést,“ vysvětluje Magdaléna Vyškovská, daňová poradkyně z Peterka&Partners.

Český daňový superúřad zaměstná dvě stě až tři sta daňových specialistů. Sídlo bude mít v Praze, kontrolovat ale bude firmy po celé republice.