Vláda chce dohnat zpoždění Česka v čerpání evropských peněz

Praha - Vláda pracuje na tom, jak jednoduše získávat peníze z evropských fondů. Pomoci mají hlavně změny v administrativě, která je teď víc než složitá. Zásadním krokem je podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského to, že má problematiku evropských fondů od nynějška v gesci pouze první náměstek. To by mělo napomoci v oblasti čerpání zdrojů z Evropy i ostatním resortům. Ministerstvo pro místní rozvoj rovněž navrhuje posílení svých pravomocí na úkor regionů. Při čerpání peněz z operačních fondů nese resort jen nepřímou odpovědnost a nemůže zasahovat do jejich kontroly. Resort se změnami snaží dohnat zpoždění, které naše republika v tomto ohledu nabrala, dodal ministr.

Hlavní novinkou, kterou ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje, je, aby peníze z Bruselu do Česka šly i přes účty zahraničních bank. Teď totiž platí, že čerpání prostředků probíhá jen přes české banky. „Je nutné odstranit dosavadní podmínku cesty peněz zakotvenou v tuzemských programech, kde stojí, že prostředky musí jít výhradně přes účty českých bank. To je v rámci EU považováno za diskriminační vůči jiným bankám na území unie a odporuje to schengenské konvenci,“ prohlásila mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce také posílit svoje pravomoci, aby mělo při čerpání prostředků z unie širší pole působnosti. Mohlo by tak kontrolovat regionální rady. Další změny ve vztahu ministerstva s regiony by se měly týkat pravidel pro odpisy majetku. „Připravili jsme taková opatření, která budou v souladu s naším účetním a daňovým systémem a budou respektovat obdobná pravidla EU,“ sdělila Jabůrková.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Vládě už se například podařilo přijmout opatření, které stanovuje lhůtu pro převod peněz dotace z unie do Česka.