Francie: Letiště v Marseille zablokováno, čtvrtina pump bez benzinu

Marseille - Stávkující zaměstnanci ropné rafinerie a přístavní dělníci dopoledne zablokovali přístupovou silnici k letišti v jihofrancouzském Marseille. Tamní odboráři uvedli, že se na letištní parkoviště nedostane žádné auto. Letiště zajišťuje místní i mezinárodní spoje. Nadále jsou paralyzovány všechny rafinerie, stávkují některé sklady pohonných hmot a už víc než čtvrtina čerpacích stanic není zásobována. Z Lyonu jsou hlášeny nové incidenty mezi demonstrující mládeží a policií. Protesty proti důchodové reformě trvají už osmý den a zdá se, že jen tak neskončí. Odbory svolaly další stávky a demonstrace na 28. října a 6. listopadu.

Silniční přístup k letišti v Marseille zablokovalo nad ránem zhruba 500 dělníků z ropné rafinerie a další včetně letištních dělníků a zaměstnanců pošty. „Žádný automobil se nedostane na letištní parkoviště,“ prohlásil Mehdi Rachid z odborové centrály CGT v blízké rafinerii v Bouches-du-Rhone. Stovky cestujících, kteří chtěli odletět z jihofrancouzského Marseille, tak museli opustit svá auta a asi kilometrovou vzdálenost k letišti dojít pěšky.

Podle mluvčí Českých aerolinií Hany Hejskové protest pouze o hodinu zpozdil start ranního spoje z Marseille. ČSA létají z Prahy do Marseille večer, vracejí se ráno. Dnešní večerní let by měl kolem 21:00 odstartovat bez zpoždění.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

K dalším incidentům dnes došlo v Lyonu, kde policie použila slzný plyn proti mladým vandalům. Ve středu tam byly vydrancovány některé obchody a bylo zapáleno několik aut. Podle Sarkozyho jsou násilnosti během protestů skandální a nepřijatelné. Dodal, že „násilníci nebudou mít poslední slovo“.

Nadále je však ochromeno i všech 12 rafinerií v zemi. Blokován je rovněž největší francouzský ropný terminál u Marseille. Na marseilleské rejdě už čeká 51 cisternových lodí. Stávky nadále částečně narušují i železniční a leteckou dopravu.

Eva Hrnčířová, zpravodajka ČT

„Benzinová mapa, kterou přinášejí některá francouzská média a podle které se dá zjistit, kde se dá načerpat benzin, se pomalu barví víc a víc do červena - zde je obtížné natankovat.“

Podle ministra vnitra Brice Hortefeuxe stále stávkuje 14 z 219 skladů pohonných hmot, ale skutečným problémem je zásobování čerpacích stanic. Už víc než čtvrtina z nich není zásobována vůbec a některé zbývající jen částečně. Ministr ale ujistil, že ve skladech jsou zásoby na několik týdnů, a vyloučil tak hrozbu nedostatku pohonných hmot v krátkodobé perspektivě. Potvrdil, že pořádkové síly budou dál uvolňovat blokované sklady.

Senát by mohl o reformě rozhodnout v pátek

Odbory: Ukončení protestů nečekejte

„S nadcházejícími školními prázdninami vládá věří v zastavení studentských protestů. Sdružení středoškoláků upozorňuje vládu: středškoláci jsou odhodlaní k této bitvě. Všeobecnou mobilizaci nezastaví ani administrativní, ani policejní represe,“ citoval server Le Figaro prohlášení sdružení středoškoláků.

Ministr práce Eric Woerth zdůraznil, že „není důvod zastavovat debatu“ o reformě v Senátu, který jí má dát definitivně zelenou - poslanci už ji schválili. O zastavení nebo aspoň zpomalení schvalovacího procesu usiluje opozice. Zkomplikovat se ho pokusila předložením velkého množství dodatků a pozměňovacích návrhů. Přesto by Senát mohl své konečné rozhodnutí vynést už v pátek odpoledne nebo navečer. Senátoři ale již dnes přinesli jeden ústupek pro odboráře - i kdyby reforma prošla, bude znovu otevřena a znovu revidována po prezidentských volbách po roce 2012.

Vláda si od schválení reformy Senátem slibuje konec protestů. Věří, že se odbory nedokážou dohodnout na dalším společném postupu a ztratí jednotu. To by mohlo stávkami sužované zemi přinést úlevu. Oslabit protesty by mohly také nadcházející školní prázdniny. Odbory se ale zatím vzdát nehodlají, své přívržence vyzývají, aby vyšly do ulic opět 28. října a 6. listopadu.