Slovenský deficit loni vystoupal k 8 procentům HDP

Bratislava - Schodek veřejných financí loni na Slovensku vzrostl na 7,93 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to ze zpřesněných údajů, které dnes zveřejnil tamní statistický úřad. Bývalá vláda premiéra Roberta Fica původně plánovala schodek nad dvěma procenty výkonu ekonomiky, odhad deficitu se kvůli výpadku příjmů v důsledku krize ale postupně zhoršoval. V roce 2008 skončily veřejné finance na Slovensku schodkem 2,09 procenta HDP.

Stav veřejných financí nejvíce ovlivňuje výkon státního rozpočtu. Během loňského roku, který poznamenala hospodářská krize, Ficova vláda zvyšovala výdaje, zatímco příjmy výrazně klesly. V absolutním vyjádření skončily veřejné finance s minusem zhruba pět miliard eur (zhruba 122,7 miliardy korun), což byl o 3,6 miliardy eur vyšší schodek než v roce 2008. Úřad ještě v dubnu loňský schodek vyčíslil na 6,77 procenta HDP.

Současná vláda pravého středu, kterou vede premiérka Iveta Radičová, letos počítá s veřejným schodkem 7,8 procenta výkonu hospodářství. Ficova vláda ho původně naplánovala na 5,5 procenta HDP. Návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se snížením deficitu na 4,9 procenta HDP. Ke zpomalení zadlužování země má pomoci také úsporný balíček, který počítá mimo jiné se zvyšováním daní, rozšířením povinných odvodů a škrty státních výdajů.

Rozhovor s Petrem Zahradníkem (zdroj: ČT24)

Petr Zahradník, analytik České spořitelny:

„Slovenská míra dluhu k hrubému domácímu produktu za loňský rok dosáhla 35 procent HDP, tedy čísla, kam by se česká ekonomika měla dostat až za rok letošní. Slovensko je větší obětí ekonomické krize a ta se silně promítá i ve fiskálním vývoji.“


Slovensko dluží celkově přes 22 miliard eur

Statistici zveřejnili také údaje o celkovém dluhu Slovenska, který loni vzrostl na 35,42 procenta HDP. V absolutním vyjádření tak zadlužení Slovenska dosáhlo 22,33 miliardy eur (asi 548 miliard korun). Letos by se měl dluh zvýšit nad 42 procent HDP. Údaje o deficitu a dluhu předkládá statistický úřad Evropské komisi dvakrát ročně, a to k 1. dubnu a zpřesněná data k 1. říjnu. Úřad v aktuální zprávě revidoval i data za předchozí období. Veřejné schodky v letech 2006 až 2008 byly podle nich ve srovnání s jarní zprávou nižší, celkový dluh naopak nepatrně vyšší.