V unii se propouští, mnoho Čechů míří domů

Praha – Masivní vlna propouštění a extrémně vysoká nezaměstnanost v unii pošle domů ze zahraničí tisíce Čechů, kteří si budou muset po letech hledat novou práci ve své domovině. Nyní jich v zahraničí podle odhadů pracuje více než sto tisíc. Jen v Evropské unii a Švýcarsku to podle ministerstva práce a sociálních věcí může být kolem 77 tisíc.

Nejvíc Čechů odjíždí za prací do Británie, Německa a Irska. Teď jich tam je kolem 57 tisíc. A právě z Británie a Irska se vrací nejvíc lidí. Podle některých odhadů by to mohla být až pětina. Podle ministerstva práce a sociálních věcí by ale počty navrátilců neměly nezaměstnanost v Česku příliš ovlivnit. „Nepředpokládáme, že by tito lidé svým návratem nějak významně zvyšovali nezaměstnanost v Česku. Jsou to lidé, kteří jsou jazykově vybaveni, mají zkušenosti, a tak by neměli mít problém sehnat novou práci,“ prohlásila mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Ubývá i těch, kteří plánují do zahraničí teprve vyjet. Největší propad je ve stavebnictví a ve službách. „Zájem o au pair v posledních dvou letech klesl, a to velmi. Hlavním důvodem je to, že au pair si mohou dovolit jen lidé, kteří na to mají,“ podotkl manažer Martin Tlustý.

Kvůli ekonomické krizi na západě skončila i řada agentur, které zaměstnání v zahraničí zprostředkovávaly. Ještě nedávno bylo jen v Praze téměř třicet au pair agentur, teď jich je sotva pět. „Spousta au pair agentur už skončila. Jen v Praze jich bylo dřív 20 až 30, teď jich nebude víc než pět,“ podotkl Tlustý.

Nejvíce Čechů pracuje v zahraničí ve službách, stavebnictví, zpracovatelském průmyslu a zdravotnictví.

Peníze
Zdroj: ČT24