Fiřt v OVM: Celkový výkon fotovoltaiky může letos přesáhnout 1600 MW

Praha – Výkon solárních elektráren připojených do konce letošního roku by mohl překročit 1600 megawatt (MW). Podle předsedy Energetického regulačního úřadu Josefa Fiřta požádali provozovatelé fotovoltaiky do pátku celkem o necelých 1350 MW. Úřad má na vyřízení žádostí o licenci lhůtu 30 dnů, proto by v následujících týdnech mohl celkový výkon dosáhnout zmíněné hranice. „Každý den dochází desítky žádostí,“ řekl Fiřt v Otázkách Václava Moravce. Šéf fotovoltaické asociace František Smolka však odhad úřadu zpochybnil. Jedná se podle něho o zbytečně vyhrocený scénář.

Právě rozvoj solárních elektráren a zvýšený počet vydávaných licencí kvůli vládní podpoře nutí zdražovat ceny elektřiny. Vláda kvůli tomu zavedla srážkovou daň, která má zvednout návratnost investic do solárních zdrojů ze současných sedmi na zhruba 15 let. K 22. říjnu byly podle Fiřta povoleny žádosti na výkon 1341 megawatt a každý den prý dochází další desítky žádostí. „Pokud bude dobré počasí, je předpoklad, že výkon 1600 megawatt se naplní,“ uvedl.

Smolka míní, že investoři do fotovoltaických elektráren „kvůli panice“ podali žádosti o licenci na úřad do 15. října, a ne všechny připravované elektrárny se podaří zapojit do konce roku. Fiřt ale upozornil na to, že žádost o licenci se týká zdroje, který je kompletně smontovaný, má kolaudaci, zápis o připojení a revizi a je tedy funkční. „Takto podané licence jsou téměř nárokové,“ podotkl.

Josef Fiřt, František Smolka a Tomáš Hüner v OVM (zdroj: ČT24)

František Smolka:

„Za tři roky existence průmyslu obnovitelných zdrojů stihl fotovoltaický průmysl zapojit necelých 900 megawatt. Dnes se tvrdí, že za jeden měsíc dokážeme nainstalovat 700 megawatt. To je technicky nemožné.“

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner v pořadu nastínil další kroky vlády v oblasti průmyslu obnovitelných zdrojů. V polovině příštího roku se kabinet bude zabývat zákonem, který stanoví jasné stropy pro množství instalovaného výkonu. Tím se podle Hünera pro příště zamezí nevýhodným podmínkám, které by musely platit domácnosti a firmy. „To neznamená, že by se elektrárny nedaly stavět, ale neobdrží tu podporu placenou zákazníkem,“ dodal náměstek. Zákon se zpětnou platností však Nečas již nehodlá zavádět.

Čeští provozovatelé solárních elektráren se proti chystané 26procentní dani hodlají bránit. Slibují tak, že proti státu spustí vlnu arbitráží. „Vláda nejdřív vytvořila podmínky a nalákala investory, aby tu investovali velké peníze. Ty podmínky pak byly změněny,“ vysvětluje důvod rozhořčení a žalob Smolka.

Solární panely
Zdroj: ČT24