Německo hodlá omezit platy v bankách, které zachraňovala vláda

Berlín - Německé banky, které musela v krizi zachraňovat vláda a které tudíž přijaly státní pomoc, budou zřejmě muset utáhnout opasky svým zaměstnancům. Stát totiž chce speciálním nařízením omezit výši platů v těchto bankách, tvrdí zdroje agentury Reuters. Platový strop má podle zdrojů činit půl milionu eur (asi 12,3 milionu korun) ročně a vztahoval by se na všechny zaměstnance včetně členů vrcholového vedení.

Podle plánu budou nařízení podléhat ty banky, v nichž má vláda alespoň 75procentní podíl. Tato situace se týká například kdysi významné hypoteční banky Hypo Real Estate (HRE). Plán také počítá s tím, že nejsou vypláceny žádné další bonusy.

Strop v případě bank, kde má stát menší podíl než 75 procent, by měl činit rovněž půl milionu eur. Návrh ale předpokládá, že v tomto případě by celková částka mohla být složena z pevné a proměnlivé složky. Proměnlivá složka by se nevyplácela, pokud by bylo zahájeno insolvenční řízení. Vláda má méně než 75 procent například v ústavu Commerzbank. Nová pravidla omezení bonusů by neplatila v případech, kdy byly platy dohodnuty před rokem 2011.

Platový strop byl v případě zmíněného ústavu Commerzbank zaveden už v roce 2008 a 2009, a to na žádost vlády. Ta poskytla bance pomoc ve výši 18 miliard eur a výměnou za to převzala v bance podíl. Commerzbank se dostala do finančních problémů po pádu americké investiční banky Lehman Brothers v září 2008.

Od té doby požádala Commerzbank akcionáře i vládu o přehodnocení struktury platů. Odvolává se na potřebu udržet si konkurenční schopnost, protože konkurenční banky svým nejlepším zaměstnancům nadále vyplácejí nadprůměrné platy.

Návrh ovšem počítá i s určitými výjimkami, například když banky zaplatí celý úrok ze státní pomoci anebo státu splatí alespoň polovinu peněz, které dostaly. Konečnou podobu navrhovaného platového stropu v úterý ještě bude muset schválit vládní koalice. Parlament by měl rozhodnutí připojit ve čtvrtek.

Commerzbank
Zdroj: Michael Probst/AP Photo