Kuba povolila otěže, umožnila lidem podnikat

Havana – Narazit v budoucnu na komunistické Kubě na soukromého podnikatele nebude nic zvláštního. Vláda Raúla Castra potvrdila velké ekonomické změny navržené minulý měsíc, které umožní lidem pracujícím ve víc než 170 povoláních od provozovatelů restaurací přes řidiče taxi až po organizátory oslav, aby se postavili na vlastní nohy. Ze státního sektoru do soukromého by mělo přejít na půl milionu Kubánců.

Vládní list Gazette v pondělí vydal téměř stostránková pravidla regulace a u několika úřadů v hlavním městě se vytvořily fronty zájemců o licence na vlastní podnik. Pravidla se stala zákonem až po zveřejnění.

Nová opatření dovolují Kubáncům od 17 let věku otevřít vlastní podnik, pokud mají v zemi trvalý pobyt; zažádat si můžou také o licence na více než jeden podnik. Své služby budou moci prodávat i státu, pro tento případ ale budou platit přísná pravidla pro transparentnost výběru, aby se předešlo korupci.

Kuba uvolňuje podmínky pro samostatné podnikání (zdroj: ČT24)

Zákon stanovuje nemocenskou dovolenou až na šest měsíců a mateřskou dovolenou na jeden rok, kdy podnikatelé nebudou muset po dobu bez příjmu odvádět daně. Pro privátní sektor zákon zavádí čtyři druhy daní, nejnižší měsíční poplatky v jednotlivých oborech a také úlevy daňového zatížení.

Většina soukromých aktivit bude podléhat zjednodušenému daňovému systému měsíčních kvót bez ohledu na tržby. Jedny z nejvyšších poplatků budou mít holiči, a to 200 pesos, tedy zhruba 175 korun. Průměrný měsíční plat na Kubě dnes dosahuje 420 pesos, což je na volném trhu asi 20 dolarů.

Před úřady se stály na licenci fronty

Nová pravidla zatím nejsou nijak dokonalá. A vyvolávají chaos. „V jedné publikaci jsou nařízení, kterým zase jiná odporují,“ upozornila žadatelka o podnikatelskou licenci Celina Olivaová. Zájemcům o podnikání to ale nezabránilo v tom, aby se o licenci houfně drali. Před úřady se tvořily dlouhé fronty. Kuba totiž počet lidí, kteří mohou podnikat limituje. Licenci může z 11,5 milionu Kubánců získat jen půlmilion.

Nová pravidla umožňující soukromé podnikání jsou největší ekonomickou změnou, která na komunistickém ostrově proběhla od začátku devadesátých let. V roce 1993 povolila Kuba drobné podnikání v pohostinství, ubytování pro turisty a v některých dalších oborech, ale v následujících letech počet licencí omezila.

Výroba doutníků
Zdroj: ČT24