Ford se dočkal nejlepších výsledků ve své historii

Detroit - Americké automobilce Ford se ve třetím čtvrtletí dařilo. Čistý zisk firma zvýšila meziročně o zhruba 70 procent na téměř 1,7 miliardy dolarů (asi 30 miliard korun) z necelé miliardy dolarů před rokem. Jedná se přitom o nejlepší výsledek za 107letou historii firmy, a proto dává Fordu větší chuť investovat. Ford byl ziskový ve všech regionech s výjimkou Evropy.

Ford je ziskový již šest čtvrtletí za sebou. Nicméně jeho evropské aktivity v letošním třetím čtvrtletí vykázaly ztrátu 196 milionů dolarů po zisku 131 milionů dolarů před rokem. Firma však předpověděla, že ve čtvrtém čtvrtletí i v celém příštím roce bude zisková ve všech regionech.

Automobilce se ve Spojených státech ve čtvrtletí podařilo zvýšit tržní podíl. Generální ředitel společnosti Alan Mulally upozornil, že Ford těží z popularity svých nových automobilů i z agresivních opatření ke snížení nákladů.

Ford vydělává a investuje (zdroj: ČT24)

Ford investuje do nejméně 4 michiganských továren

Společnost Ford již před zveřejněním výsledků uvedla, že hodlá investovat 850 milionů dolarů do modernizace minimálně čtyř továren ve státě Michigan, kde plánuje rovněž přijmout 1 200 nových zaměstnanců. „Investování do americké výroby je pro Ford prioritou. Pomůže nám obstát v konkurenčním prostředí,“ řekl prezident americké divize Mark Fields. Upozornil však, že plánovaná investice je podmíněna schválením daňových úlev ze strany Michiganu. Rozhodnutí by mělo padnout do konce týdne.

Jennifer M. Granholm, guvernérka Michiganu:

„Pracovali jsme tvrdě na tom, aby byl Michigan v centru automobilového průmyslu. S to se nám daří. Těšíme se na další spolupráci s Fordem - výrobcem ekologických aut budoucnosti.“

Ford se vyrovnal s krizí v automobilovém průmyslu lépe než jeho domácí konkurenti General Motors a Chrysler. Těm musela pomoci americká vláda a obě automobilky byly dokonce po určitou dobu nuceny využívat bankrotovou ochranu před věřiteli.

Ford
Zdroj: AP Photo/Paul Sakuma/ČTK