Unipetrol od loňska ztrojnásobil zisk

Varšava – Česká petrochemická společnost Unipetrol dnes oznámila, že od ledna do září vydělala přes miliardu korun. Jde o velký úspěch, ve stejném období loni totiž společnost ztratila 583,7 milionu korun. Tržby vzrostly na 64 miliard korun z loňských 49 miliard. Vlastník Unipetrolu a největší polská rafinérská společnost PKN Orlen ve třetím čtvrtletí meziročně vytvořila o třetinu vyšší zisk než loni.

Unipetrol potěšil analytiky

V samotném třetím čtvrtletí dosáhl Unipetrol čistého zisku 175 milionů korun, což bylo oproti předchozímu čtvrtletí o 66 procent méně. Meziročně to ale bylo zlepšení po loňské ztrátě 35 milionů korun. Výsledek byl také lepší než odhady analytiků, kteří čtvrtletní čistý zisk předpokládali ve výši 100 až 130 milionů korun. Tržby společnosti za třetí čtvrtletí dosáhly výše 22,5 miliardy korun. „S výsledky jsme samozřejmě spokojeni, meziročně se provozní zisk zvýšil skoro padesátkrát,“ řekl finanční ředitel Unipetrolu Mariusz Kędra.

Výsledky Unipetrolu (zdroj: ČT24)

analytik Patria Finance Tomáš Sýkora

„Čistý zisk byl vylepšen zejména lepšími finančními zisky z derivátových operací. […] Položka čistých zisků byla navíc vylepšena celkově téměř nulovým navýšením rezervy na daně. […] Ty důvody lze hledat částečně ve větších zpracovaných objemech ropy, ale hlavně ve větší ceně produktů Unipetrolu.“

Podle analytika Sýkory předčil čistý zisk za třetí čtvrtletí očekávání trhu o více než polovinu. Ostatní výsledky Unipetrolu byly podle Sýkory vesměs v souladu s očekáváním trhu. Akcie společnosti zareagovaly na zveřejnění výsledků mírným posílením.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Součástí skupiny PKN Orlen se Unipetrol stal v roce 2005. Skupina patří v České republice k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu.

Společnosti PKN Orlen se také dařilo

PKN Orlen tak ve třetím čtvrtletí vydělal 1,24 miliardy zlotých (7,7 miliardy korun). Společnosti k tomu pomohla silnější domácí měna, která snížila finanční náklady. Čtvrtletní zisk výrazně překonal očekávání analytiků. Ti odhadovali, že firma nedosáhne ani na miliardu zlotých.