Rakouské Erste Group i její české dceři se dařilo

Vídeň/Praha – Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů, za tři čtvrtletí letošního roku vydělala 8,54 miliardy korun. Její zisk tak klesl o téměř 12 procent. Vlastník spořitelny rakouská bankovní skupina Erste Group naopak zvýšila zisk o více než dvě procenta. Vydělala tak 736,8 milionu eur (zhruba 18,1 miliardy korun). Akcie Erste Bank se obchodují i na pražské burze.

Generální ředitel se z výsledku spořitelny raduje

„Výsledky za poslední čtvrtletí potvrzují, že optimismus je na místě. Jednak byl provozní zisk v letošním třetím čtvrtletí (6,882 miliardy korun) vyšší než ve třetím čtvrtletí 2009 (6,844 miliardy korun), zároveň jsme zaznamenali pokles rizikových nákladů. Vrchol jejich růstu máme za sebou. Co je nejdůležitější a co nás těší nejvíce, je fakt, že dál roste důvěra našich klientů, což se projevuje na dalším přílivu jejich vkladů,“ uvedl generální ředitel banky Gernot Mittendorfer.

Objem úvěrů drobným klientům, které poskytla samotná spořitelna, se zvýšil o jedno procento na 259 miliard korun. Zásluhu na tom mají zejména úvěry malým podnikům, které stouply na 22,9 miliardy korun. Růst o 23 procenta pak zaznamenaly i úvěry z kreditních karet fyzických osob. Hypoteční úvěry fyzickým osobám podle očekávání mírně klesly na 116,2 miliardy korun. Objem klientských vkladů vzrostl na 677,2 miliardy korun.

Erste pomohly klientské vklady

předseda představenstva Erste Group Bank Andreas Treichl

„Erste Group se i ve třetím čtvrtletí 2010 podařilo zvýšit ziskovost, a to především díky provozním výnosům, které poprvé přesáhly hranici dvou miliard eur, redukci rizikových nákladů a postupnému zlepšování hospodářské situace ve střední a východní Evropě.“

Skupina dosáhla lepšího čistého úrokového výnosu díky zlepšení úrokové marže. Rostly taktéž čisté příjmy z poplatků a provizí. Erste Group v tomto ohledu pomohly příjmy z obchodu s cennými papíry a v oblasti platebního styku.

Celková bilanční suma vzrostla od konce roku 2009 do konce září na 206,5 miliardy eur, především v důsledku výrazného nárůstu klientských vkladů. To zároveň vedlo k nárůstu investic do cenných papírů. „Celkově byla velká část tohoto nárůstu způsobena pohyby měn ve střední a východní Evropě,“ uvedla banka.

Mezi dceřiné společnosti Erste Group ve střední a východní Evropě patří také Erste Bank Maďarsko, rumunská Banca Comerciala, Erste Bank Chorvatsko, Erste Bank Srbsko, Erste Bank Ukrajina a Slovenská sporiteľňa.