Šéf Orca může zvýšit podíl ve firmě na více než desetinu

Praha – Generální ředitel a zakladatel developerské společnosti Orco Jean Francois Ott má možnost zvýšit svůj akciový podíl ve firmě až na 12 procent. V současnosti přitom drží zhruba 1,5 procenta. Zbytek může získat proměnou warrantů - tedy zvláštních finančních instrumentů - na akcie. Dnešní Mladá fronta Dnes uvedla, že Ott svůj podíl na 12 procent už navýšil.

Ott může znovu vlastnit 12 procent

mluvčí Orca Petra Zdeňková

„Těch 12 procent představuje potencionální podíl ve firmě zahrnující jak akcie, tak warranty v případě, že by je Jean Francois Ott realizoval. Warranty mají platnost až do roku 2020.“

Ott už jednou největším akcionářem Orca byl. 12procentní podíl držel v roce 2008. Banky, kterým podíl zastavil, ale většinu jeho akcií kvůli krizi prodaly. Do problému firmu dostaly především vysoké dluhy. V současnosti se podle deníku pohybují okolo 1,3 miliardy eur, tedy asi 32 miliard korun. Na konci loňského roku společnost dlužila 1,97 miliardy eur.

Orco se kvůli vysokému zadlužení přes rok nacházelo v režimu soudní ochrany před věřiteli. Letos v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil obchodní plán Orca, který zahrnuje splacení dluhu firmy během příštích deseti let.

Orco opět začne stavět

Orco má v současnosti připravených k výstavbě asi 40 původně pozastavených projektů, pro které má zajištěné financování. „Vedle nich čekáme i na svolení začít stavět v Bubnech. Ve chvíli, kdy dostaneme povolení, jsme připravení pustit se do práce,“ řekl ředitel. Ott již dříve odhadl, že investice do celého projektu v Bubnech bude v řádu desítek miliard korun. Na projektu by se podle deníku E15 měla podílet i německá firma ECE.