Navzdory ekologům Drobil schválil levnější úpravy Prunéřova

Praha/Brno - Ministerstvo životního prostředí schválilo levnější projekt modernizace hnědouhelné elektrárny Prunéřov II podle návrhu energetického gigantu ČEZ. Nová předloha má řešit absenci nejlepších technologií a jejich kompenzaci. V budoucnu například nepočítá s dalším provozem elektrárny Prunéřov I, která má být zrušena do roku 2019. Resort ministra Pavla Drobila projekt schválil i přes nesouhlas řady ekologů. Ti tvrdí, že ČEZ pouze chytře využívá plány, které byly dlouho dopředu připravované, a „opíjí Drobila rohlíkem“, píše server iDnes.cz.

„ČEZu se rozhodně nevyplatí investovat do zastaralých bloků a celkem logicky tak počítal s jejich odstavením. Paradoxně však dosluhující elektrárnu využil k tomu, aby splnil podmínku EIA a ještě si předloženou kompenzací otevřel zadní vrátka pro připravovanou evropskou legislativu, která podmínky provozu uhelných elektráren výrazně zpřísní,“ řekl Jan Šrytr z Ekologického právního servisu. Zastaralé prunéřovské komplexy (Prunéřov I a nerekonstruované části Prunéřova II) totiž v budoucnu nebudou vyhovovat evropským směrnicím.

ČEZ využil pro modernizaci elektrárny levnější technologie s nižší účinností. Musel proto přijít s kompenzačním opatřením kvůli vypouštění emisí. Ministerstvo životního prostředí si přitom dalo podmínku, že ČEZ sníží roční emise o více než 205 tisíc tun oxidu uhličitého. ČEZ podmínku překonal. Navrhuje nemodernizovat elektrárnu Prunéřov I, ale k roku 2019 ji vyřadit z provozu a od roku 2016 převést jeden z bloků elektrárny Prunéřov II do omezeného provozu.

Rozhovor s Evou Novákovou a Janem Šrytrem (zdroj: ČT24)

„Opatření, které přinášíme, znamená dvojnásobné splnění požadavku ministerstva. Za dobu, která je významně kratší, než ministerstvo požadovalo, zhruba ve třetinové době,“ řekla ČT24 mluvčí ČEZu Eva Nováková.

Drobil si kritiku nepřipouští

„Prací ministerstva bylo posoudit návrh, který přednesl ČEZ, šli jsme do jednání velmi tvrdě,“ upozornil šéf resortu životního prostředí.

Ekologové však mají na společné jednání ministerstva a ČEZu jasný názor. Podle Šrytra jsou návrhy navíc v rozporu s dlouhodobou strategií, kterou energetická společnost má. Na zveřejněné strategii je totiž předpokládaným termínem odstavení Prunéřova I rok 2015. To je podle Šrytra důkaz toho, že ČEZ ve skutečnosti svým plánem prodlužuje životnost Prunéřova I. „Plán ČEZu je v podstatě vytvoření virtuálního scénáře, který je zcela nerealistický a nebyl ani ČEZem nikdy plánován,“ zdůraznil Šrytr.

To však ČEZ popírá. „ČEZ s tím ve strategii již řadu let nepočítá, Ekologický právní servis pracuje se starými informacemi. V říjnu 2008 vedení ČEZu schválilo aktualizaci plánu odstavování elektráren a odstavení elektrárny Prunéřov I bylo předpokládáno až v roce 2023. Plány se mění neustále a reagují na aktuální vývoj. Jde opravdu o zkrácení provozu elektrárny tak, aby bylo vyhověno požadavkům ministerstva životního prostředí,“ uvedla Nováková.