Solární elektrárny nejsou cizí ani Rakušanům, ozdobí jimi vrcholky Alp

Salcburk – Fotovoltaické elektrárny se zejména díky štědré státní podpoře staly v posledních letech běžnou součástí české krajiny. Za českými hranicemi jsou sice daleko větší vzácností, to ale neznamená, že by v okolních zemích do solární energie nikdo neinvestoval. Třeba v Rakousku pod vrcholem hory Wildkogel v salcburských Alpách vzniká nejvýše položená solární elektrárna v Evropě.

Dělníci na stavbě elektrárny spěchají. V nadmořské výšce necelých 2 200 metrů totiž přichází zima dřív. Letos už práce dvakrát přerušila víc než půlmetrová sněhová nadílka. Právě poloha ale budoucí elektrárně zaručuje nejen intenzivnější sluneční svit, ale taky chlad, který umocňuje výkonnost článků. Stavitelé tak počítají s tím, že bude mít o třetinu větší výkonnost, než kdyby stála v údolí.

Elektrárnu staví soukromý investor, pozemek poskytla blízká obec Neukirchen am Großvenediger, která ji vítá a všemožně na ni upozorňuje. „Je to z hlediska našeho marketingu důležitý projekt, zajímají se o něj lidé z celého světa,“ pochvaluje si starosta Neukirchenu Peter Nindl. Celý projekt by se měl zaplatit asi za 12 let, a to i přesto, že ho prodražily vysokohorské technologické zvláštnosti. Například panely se budou při sněžení sklápět do kolmé polohy.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Rakouští podnikatelé ve fotovoltaice právě nyní lobbují za výhodnější podmínky. Český boom posledních dvou let jim vyrážel dech. Stejnou cestou ale jít nechtějí, uměle rychlý růst může podle nich přejít ve strmý pád. „Když je tarif nastaven příliš vysoko, je to sice skvělé pro ty, kdo právě stavějí, ale z delší perspektivy je to nebezpečné. Může následovat zatažení za záchrannou brzdu a totální útlum,“ podotýká předseda Rakouské fotovoltaické asociace Hans Kronberger.