Zkrachovalý PA Export je na prodej

Praha – Společnost PA Export, která dříve nesla název Škodaexport a od loňského listopadu je v konkurzu, bude prodána ve veřejném výběrovém řízení. Znalci její hodnotu vyčíslili na téměř 360 milionů korun. Výběrové řízení, jehož jediným kritériem bude výše nabídnuté ceny, organizuje společnost Naxos. Do problémů se PA Export dostal hlavně kvůli zakázkám na stavbu dvou elektráren v Pákistánu. Insolvenční řízení bylo s PA Exportem na návrh firmy Siemens Engineering zahájeno loni v létě.

Nový majitel už nebude mít problémy s dřívějšími závazky

První kolo výběrového řízení na prodej PA Exportu bude zahájeno tento týden. Součástí prodeje jsou například tři budovy v Opletalově ulici v centru Prahy včetně pozemků či pohledávky v nominální výši přes dvě miliardy korun.

člen představenstva společnosti Naxos Libor Nevšímal

„Prodej bude realizován takzvanou jedinou smlouvou dle insolvenčního zákona s tou výhodou pro nabyvatele, že převezme čistý podnik bez dřívějších závazků s fungujícím provozem, včetně dokončovaných zahraničních projektů v oboru energetiky, zejména v Turecku a v Bangladéši, a se třemi desítkami kvalifikovaných zaměstnanců.“

Pohledávky vůči společnosti, které byly přihlášeny, činí zhruba tři miliardy korun. Mezi největší věřitele patří Exportní garanční a pojišťovací společnost EGAP, která převzala pohledávky České exportní banky (ČEB), a několik komerčních bank. Za dvojici ztrátových projektů v Pákistánu bude muset EGAP zaplatit přes miliardu korun. Mluvčí EGAP Vlastimil Nesrsta již dříve uvedl, že k platbě pojišťovnu vyzvala státní Česká exportní banka a HSBC Bank.

Jednání o elektrárnách v Pákistánu zkrachovala

Úpadek PA Exportu zdůvodnil jediný člen představenstva Štěpán Sádecký tím, že na konci loňského srpna zkrachovala jednání s investory dvou elektráren v Pákistánu, jejichž výstavbu v hodnotě 300 milionů dolarů (5,3 miliardy korun) měla tato firma jako generální dodavatel na starost. Neúspěšná podle Sádeckého byla také jednání PA Exportu s ministerstvem financí.

Sádecký loni v červnu podal kvůli výstavbě elektráren v Pákistánu trestní oznámení. Policie by podle něj měla prošetřit aktivity ČEB a HSBC Banky, které poskytly záruky na financování pákistánských projektů, vůči PA Exportu. V trestním oznámení Sádecký banky podezřívá, že se snažily přimět PA Export k převodu těchto pákistánských projektů na firmu BTG Energy.

Elektrárna
Zdroj: ČT24