Kuba hostí mezinárodní veletrh, o její zboží je velký zájem

Havana – Kuba hostí 28. mezinárodní obchodní veletrh. V Havaně se v průběhu celého týdne představí víc než 400 společností téměř z šedesáti zemí světa. Jedná se o jednu z nejdůležitějších akcí svého druhu v Latinské Americe. Komunistická Kuba se tak snaží zvýšit povědomí o svých výrobcích v zahraničí. To v poslední době roste, což potvrzuje zvyšující se vývoz Kuby. Jen za posledních devět měsíců vzrostl o pětinu.

Socialistická perla Karibiku tak jen potvrzuje, že je zemí paradoxů. Na jedné straně obchodní embargo ze strany Spojených států, na straně druhé se bude v Havaně po celý týden prezentovat 400 společností z téměř šedesáti zemí světa. „Navzdory obchodnímu embargu Spojených států a světové krizi je zájem mezinárodních společností o obchodování s Kubou velký a stále roste,“ pochvaluje si kubánský ministr pro zahraniční obchod Rodrigo Malmierca.

Na Kubu zamířili především Španělé a Číňani

Obchodní veletrh na Kubě (zdroj: ČT24)

Na Kubě dnes působí 300 zahraničních společností a po veletrhu by jich mohlo být víc. Nejvíc obchodníků přijelo do Havany ze Španělska. Početné zastoupení má také Kanada a Čína. Svůj stánek má na veletrhu i několik společností ze Spojených států. „Jsme podnikatelé a chceme tím dát najevo, že obchodování mezi Kubou a Spojenými státy je důležité. A to pro obě strany,“ vysvětlila obchodní ředitelka firmy Alabama Port Maria Conchita Mendez.

Castrův stát má ale stále punc země, která je naprosto závislá na dovozu. Vlastní výrobou nedokáže pokrýt poptávku ani ze čtvrtiny. Toho chtějí na veletrhu využít zahraniční společnosti. Představí se tu automobilka Geely, elektronické i energetické firmy.

Zájem o vývoz na Kubu mají i české firmy. Na „ostrov svobody“ dováží například suroviny pro pivovarnictví nebo sušené mléko. Vzájemný obchod ale začal v posledních třech letech skomírat. Pro české podnikatele je totiž složité rizika vývozu pojistit. Nejdůležitějším obchodním partnerem Kubánců tak zůstává Venezuela, následovaná Čínou, Kanadou a Španělskem.

Další revoluce na Kubě - povolení podnikatelských otěží

Kuba se minulý měsíc odhodlala k největší ekonomické změně od začátku 90. let. Komunistický režim totiž Kubáncům umožnil podnikat. Ze státního do soukromého sektoru by mělo přejít na půl milionu lidí.

Bratři Fidel a Raúl Castrovi
Zdroj: ČT24