Vláda škrtla dotace zemědělcům na polovinu

Praha – Zemědělci dostanou příští rok od státu méně peněz. Vláda dnes totiž rozhodla o snížení národních agrárních dotací z letošních 1,1 miliardy na 527 milionů v příštím roce. Národní dotační programy představují malou část celkových agrárních podpor, jejichž objem díky Evropské unii rok od roku roste.

Z celkové částky je 410 milionů korun určeno na dotace neinvestičního charakteru a 117 milionů korun má zemědělce podpořit při nákupech dlouhodobého hmotného majetku. Kvůli úsporám byla zcela škrtnuta podpora mimoprodukčních funkcí rybníků, naopak jen minimálně se sníží příspěvek na zachování genetických zdrojů.

Čeští zemědělci nemohou v příštím roce počítat ani s plným dorovnáním přímých plateb, které jsou nejvýznamnější zemědělskou dotací. Agrární komora už dříve pohrozila protesty, pokud stát v příštím roce touto formou nevyplatí alespoň tři miliardy korun z maximálně možných zhruba 4,8 miliardy korun.

Celé české zemědělství je od vstupu Evropské unie v zisku, a to právě díky dotacím. V posledních letech před vstupem pravidelně končilo ve ztrátě. Přestože celkový objem dotací do zemědělství a příbuzných oborů byl loni rekordní a přesáhl 44 miliard, kvůli ekonomické krizi a pádu cen komodit zemědělcům klesl zisk na 3,17 miliardy korun.

Zelená pro rozvoj elektronických peněz

Ministři dnes měli na stole také problémy související s rozvojem tzv. elektronických peněz. Schválili návrh novely zákona o platebním styku, která sbližuje podmínky působení institucí elektronických peněz a platebních institucí. „Takové opatření se může týkat například mobilních operátorů, kteří budou moci potenciálně zavést službu plateb z předplacených kreditů,“ uvedlo ministerstvo financí. Zákon rovněž snižuje požadavek na počáteční kapitál těchto firem ze současného jednoho milionu eur na 350 tisíc eur.

Návrh novely zákona vychází ze dvou evropských směrnic, směrnice o elektronických penězích a směrnice o neodvolatelnosti zúčtování v platebních systémech a v systémech vypořádání obchodů s cennými papíry.