Komerční banka překvapila vynikajícími výsledky

Praha - Komerční banka vykázala za tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 9,96 miliardy korun, což je o 18,1 procenta více než ve stejném období loni. Analytici odhadovali mírně horší hospodářský výsledek. V samotném 3. čtvrtletí se čistý zisk Komerční banky proti předchozímu kvartálu zvýšil o 6,4 procenta na 3,481 miliardy korun.

Výsledky třetího čtvrtletí podle vedení banky potvrzují lehké oživení poptávky po úvěrových produktech, zejména u podnikových klientů. „Možné ochlazení růstu očekávané v dalším období však současně stále vyžaduje obezřetnost v oblasti řízení rizik,“ uvedla banka. Objem úvěrů, které banka poskytla klientům, narostl meziročně o 1,7 procenta na 389 miliard korun. Objem vkladů stoupl o dvě procenta na 535,3 miliardy korun.

Podle analytiků pomohlo Komerční bance k lepším výsledků především to, že se jí podařilo snížit podíl rizikových úvěrů v portfoliu. „Vlastně nejvíce jí k tomu pomohlo to, že se výrazně snížili náklady na nesplácené úvěry, což souvisí se zlepšováním kvality úvěrového portfolia. Došlo ke zlepšení jak v segmentu korporátních úvěrů, tak již došlo ke stabilizaci v segmentu úvěru domácnostem,“ řekl ČT24 analytik společnosti Atlantik Milan Lávička

Výsledky Komerční banky a její matky (zdroj: ČT24)

Dobré výsledky dnes oznámila také matka Komerční banky francouzská Société Générale. Ve třetím čtvrtletí zhruba zdvojnásobila čistý zisk na 896 milionů eur (téměř 22 miliard korun). Société Générale zároveň vyloučila, že by musela zvyšovat základní jmění, aby splnila požadavky plynoucí z přísnějších pravidel bankovní regulace.