Agrofert utrpěl v arbitráži s PKN Orlen 20miliardovou porážku

Praha - Agrochemický holding Agrofert, za nímž stojí podnikatel Andrej Babiš, prohrál poslední ze čtyř arbitráží s polskou ropnou firmou PKN Orlen. V nich Agrofert požadoval náhradu škody v hodnotě bezmála 20 miliard korun. Vyjádření získala ČTK od advokátní kanceláře Pokorný, Wagner & spol., podle které Agrofert zvažuje podání návrhu na zrušení tohoto rozhodčího nálezu. Sérii čtyř žalob Agrofert podal na PKN Orlen kvůli privatizaci společnosti Unipetrol, u rozhodců uspěl pouze s jednou ze série.

„Společnost Agrofert v současné době tento překvapivý rozhodčí nález analyzuje a zvažuje v dané věci další kroky s tím, že nevylučuje ani podání návrhu na zrušení rozhodčího nálezu,“ prohásil k výsledeku čtvrté arbitráže Radek Pokorný, právní zástupce Agrofertu. V poslední arbitrážní žalobě se Agrofert domáhal zaplacení celkové škody, která mu měla vzniknout zejména nekalou soutěží a úmyslným porušením smluv ze strany PKN Orlen, dodal právník.

Za vleklým sporem stojí smlouvy, podle nichž měl Agrofert získat část petrochemického holdingu Unipetrol. Polský PKN Orlen v roce 2005 zaplatil za 63procentní podíl v Unipetrolu zhruba 14,7 miliardy korun. Podle předprivatizačních smluv měli Poláci po dokončení privatizace Unipetrolu přenechat Agrofertu podíly v pěti společnostech - Agrobohemii, Aliachemu, Kaučuku, Paramu a Chemopetrolu. Polský koncern nicméně později od smluv s Babišem odstoupil, jak podotkl Pokorný: „Ze strany PKN Orlen nebyly závazky splněny, a proto se Agrofert domáhal svých práv prostřednictvím arbitráží.“

Už v minulosti rozhodčí soud v Praze dvě z celkem čtyř podaných arbitrážních žalob proti Orlenu zamítl. Loni rozhodci přikázali PKN Orlen zaplatit Agrofertu smluvní pokutu, úroky z prodlení a náklady řízení v celkové výši přes 100 milionů eur (2,45 miliardy korun). Naopak v jedné z arbitrážních žalob na PKN Orlen Babiš neuspěl s požadavkem na vyplacení zhruba 2,6 miliardy korun. O tuto částku se pak navýšila vymáhaná suma ve čtvrté arbitráži, která původně činila 17,3 miliardy.

Petrochemie Litvínov
Zdroj: ČT24