Škrtat ještě před reformou byla chyba, říká šéf rady pro postižené

Praha – Odjímání peněz v systému sociální péče před uskutečněním reforem bylo nesprávným krokem, myslí si předseda Národní rady pro osoby se zdravotním postižením Václav Krása. Podle něho by teprve samotná reformní praxe ukázala, kolik peněz je skutečně nutné z dávek a sociální péče odebrat. Vládní koalice přitom na úterním zasedání sněmovny prosadila zrychlené schválení úsporného balíku v sociální oblasti.

Kabinet původně prosazoval úplné zrušení sociálního příplatku, po jednání s národní radou však přistoupil na kompromis. Sociální příplatek bude až do roku 2012 vyplácen rodinám, kde jeden rodič pečuje o dlouhodobě nemocné dítě, dlouhodobě zdravotně postižené dítě nebo těžce zdravotně postižené dítě. Dále bude náležet rodinám, kde alespoň jeden z rodičů pečující o dítě je sám nezaopatřeným dítětem, tedy je mu méně než 26 let.

„Vláda k reformám opravdu přistoupila trochu jednoduchým způsobem. Chápu, že je potřeba okamžitě ušetřit nějaké peníze, ale jenom škrtáním se těžko dostaneme k reformním krokům. Já se obávám, že nakonec stejně zůstane jenom u samotného škrtání,“ uvedl Krása v pořadu Hyde Park ČT24.

Samotné reformní kroky předseda rady z dlouhodobého hlediska naopak považuje za prospěšné. „Určité sjednocení dávek - pravděpodobně jedna dávka pro lidi se zdravotním postižením, jasná kritéria posuzování nároků na dávky, to nám dnes všechno chybí. Možná vláda také přistoupí k sociálnímu pojištění na sociální služby, což já bych velmi uvítal,“ řekl.

Krása v minulosti zastával poslaneckou funkci a působil v řadách ODS či Unie svobody. Současná sociální politika pravicových stran se podle něho vzdálila tehdejším principům. Vláda prý pouze prosazuje plošné škrty bez rozdílu, které neodpovídají konzervativním zásadám „ohodnotit jednotlivce a přesně stanovit, jakou potřebuje veřejnou podporu“. Státní systém tak nepodporuje soužití postižených ve společnosti, míní Krása.