Soud se postavil za první dva věřitele libereckého šampionátu

Liberec - První dva věřitelé lyžařského šampionátu se dočkali zastání u Okresního soudu v Liberci. Plzeňské firmě Daruma musí organizační výbor zaplatit 76 tisíc korun, které jí dluží za označení informačního systému Liberce logy šampionátu. Už minulý měsíc soud potvrdil oprávněnost pohledávky železářství pana Hlaveše, kterému organizační výbor dluží 7 tisíc korun. Tyto žaloby ovšem nejsou poslední. Zaplacení dluhů se domáhá 17 dalších věřitelů. Na řadu přitom nyní mají přijít žaloby na významnější sumy - od půl milionu do 8,75 milionu korun.

Společnost Daruma uspěla i přesto, že právníci žalovaného občanského sdružení tvrdili, že firma nedostatečně doložila, že reklamou osadila skutečně všechny vývěsky. „Tento názor jsem s nimi nesdílel s ohledem na předchozí chování organizačního výboru. Zaplatili první fakturu na mnohem vyšší částku. To spolu s dalšími provedenými důkazy odůvodnilo závěr, že žalobě lze vyhovět,“ komentoval rozhodnutí soudce Okresního soudu v Liberci Petr Hoček.

Rozsudek zatím není pravomocný, organizační výbor se ještě může odvolat. Podle informací České televize ho ale od toho jeho vlastní právnici zrazují. „Z důkazů, které žalobce předložil je zřejmé, že k tomu plnění opravdu došlo v daném rozsahu. Vzhledem k těmto okolnostem si myslím, že podávat odvolání by nebylo účelné,“ uvedl právní zástupce výboru Tomáš Dungl.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Miroslav Mašek, jednatel Darumy:

„Byl to klient jako každý jiný a postupovali jsme proti němu jako proti každému, který by nám nezaplatil.“

Daruma ovšem není první firmou, která s žalobou proti pořadatelům libereckého šampionátu uspěla. „Během minulého měsíce kolega rozhodoval kauzu, kde bylo sdružení žalováno zdejší železářskou firmou pana Hlaveše, která byla rovněž ve věci úspěšná,“ potvrdil Hoček.

Peněz se věřitelé nejspíše nedočkají

Zatím však není jisté, zda vítězové soudních pří své peníze někdy uvidí. Občanské sdružení je v likvidaci a podle serveru Týden zřejmě skončí v insolvenčním řízení. Podání návrhu na jeho zahájení je otázkou nejbližších dnů, uvedl server. Pokud tak neučiní likvidátor pořadatelského občanského sdružení (OC FIS) Ivan Brambaški, udělají to věřitelé. Insolvenční řízení je podle Týdne logickým důsledkem stažení vládního návrhu ministra školství Josefa Dobeše, aby stát a město Liberec společně zaplatily 75 milionů korun z dluhu, který po šampionátu zbyl. Zahájení insolvenčního řízení by zastavilo všechna další jednání soudů.

I když organizační výbor hospodařil s celkovým rozpočtem ve výši přes 632 milionů korun, šampionát skončil dluhem 108 milionů bez penále. Zaplacení svých faktur se u soudů domáhá 17 věřitelů. O největší částku, celkem 8,75 milionu korun, se soudí Technická univerzita v Liberci. Organizační výbor jí dluží za pronájem vysokoškolských kolejí a menzy. Půl milionu požaduje Český hydrometeorologický ústav. Ve výčtu nechybí cestovní kancelář, firma, která zajišťovala bezpečnostní služby, nebo catering. K největším věřitelům patří liberecký dopravní podnik, pořadatelé mu nezaplatili 21 milionů korun za dopravu při šampionátu. Peníze však nevymáhá prostřednictvím žaloby.