Čína v Praze jako slibná budoucnost pro české exportéry

Praha – Dneškem se českým investorům otevírají nové možnosti. Největší česká metropole totiž českým investorům představí ekonomickou dvojku planety. Jde o Čínu a Čínské investiční fórum. To Čechům poradí, jak nejlépe proniknout na trh asijského giganta. Poskytne informace o nových příležitostech a podnikatelském prostředí v dnešní Číně. O tom všem na fóru i na televizním kanálu a stránkách ČT24 od 8. do 11. listopadu.

Fórum zahrne návštěvníky finančními a investičními informacemi

Ambice fóra míří vysoko – chce podpořit spolupráci mezi Čínou a zatím z její strany opomíjeným středoevropským regionem. Mimo tohoto cíle chce fórum účastníky zahrnout informacemi rozdělenými do třech sekcí. První z nich je ekonomická a finanční část, kde budou experti diskutovat na aktuální ekonomická témata související s rozvojem Číny. Sekce obchodní a investiční potom pokryje oblast vstupu a podnikání na čínském trhu. Třetí část potom bude informovat čínské zájemce o investování do oblasti střední a východní Evropy.

Jak mohou Češi podnikat v Číně? Bude Pekingu patřit 21. století? A začíná mu už dnes patřit celá Afrika? Jak Čína ovlivňuje svět a také jak svět ovlivňuje Čínu?

Čínské investiční fórum proběhne pod záštitou premiéra Petra Nečase, Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky a Ministerstva zahraničních věcí České republiky s oficiální podporou Delegace Evropské unie v Číně a Ministerstva obchodu Čínské lidové republiky. Oficiálním jazykem fóra je angličtina. Celé fórum bude ale simultánně tlumočeno do češtiny. 

Obchod mezi Českem a Čínou nekvete - zatím

výkonný předseda Čínského investičního fóra Petr Hýl

„Rekordní rok byl loňský, kde jsme měli něco přes 15 milionů amerických dolarů, což je mnohem méně než v západní Evropě, kde jak malé, tak velké státy mají dneska ve stovkách milionů dolarů.“

Čína do české ekonomiky ročně příliš peněz neposílá. Se západní Evropou přitom obchoduje čile. Podle výkonného předsedy Čínského investičního fóra Petra Hýla ale nejde ze strany asijského obra ani tak o nezájem, jako spíše o nevědomost. „Česká republika nebo potažmo střední Evropa jako investiční lokalita není příliš známá. Poté, co jsme to začali komunikovat, tak jsme zaznamenali velký zájem,“ tvrdí Hýl.

O příležitostech, které čínským exportérům naše země poskytuje, je proto potřeba mluvit. Expo 2010 bylo pro Česko skutečným triumfem a dobrou propagací. Podle Hýla ale především nesmíme v této oblasti usnout na vavřínech, ale naopak komunikovat i nadále. Fórum se však nekoná pouze proto, aby vzbudilo zájem na čínské straně. Nakopnout má i exportéry české. Počet těch, co do Číny vyvážejí, sice roste, ale velice pozvolna. Dobře se například prodávají strojírenské technologie. Výborné jméno si v Číně buduje i česká Becherovka.

Becherovka
Zdroj: ČT24