Globalizace je neúprosná. Harleye se budou montovat v Indii

Dílí/Milwaukee – Teprve loni se začaly po letech dohadů prodávat motocykly z dílny americké legendy – Harley Davidson – v Indii. Spojené státy výměnou za to musely povolit dovoz tamního manga. Harleye se ale s dovozem nespokojí, chce v Indii postavit montážní závod, kde by se Harleye kompletovaly z dílů vyrobených v Americe. Firma si od toho slibuje výrazné snížení ceny pro konečné zákazníky. Dovoz kompletních motorek totiž podléhá restriktivnímu 110procentnímu clu. Harleye jsou proto nyní na indickém trhu zhruba dvakrát tak drahé jako na západě.

Indická továrna bude teprve druhým závodem značky Harley Davidson mimo Spojené státy. Cena motorek proslulé americké značky díky ní klesne až o 80 procent. Firma doufá, že se jí na lukrativním indickém trhu podaří získat větší podíl a zajistit si tak zisky do budoucna. Vedle Číny je Indie největším světovým trhem pro motorky. Prodeje tam navíc neustále stoupají.

Profitovat z nové továrny ale nebude jen firma sama. „Závod bude mít pozitivní efekt na zaměstnanost v obou zemích,“ uvedl výkonný ředitel Harley Davidson India Anoop Prakash. Indická továrna má otevřít své brány v první polovině roku 2011.

Harley míří do Indie (zdroj: ČT24)

Záměr otevřít továrnu v jedné z nejlidnatějších zemí světa Harley oznámil v souvislosti s připravovanou cestou amerického prezidenta Baracka Obamy do Indie. Návštěva má posílit vztahy obou zemí a otevřít nové obchodní a hospodářské příležitosti.

Indickému trhu dominují menší motocykly s nízkou cenou určené pro běžnou přepravu. Podle firmy Harley-Davidson však stoupající ekonomika, rostoucí střední třída a rozvíjející se výstavba dálnic vytvářejí prostor pro dražší motocykly určené pro zábavu.