Na Lesy ČR se snáší trestní oznámení i podněty k antimonopolnímu úřadu

Praha - Hradecká lesní a dřevařská společnost podá v následujících dnech trestní oznámení na Lesy České republiky. Kromě toho žene státní podnik i před antimonopolní úřad a Evropskou komisi. Důvod? Lesy údajně zneužívají své dominantní postavení na trhu a porušily zákon o veřejných zakázkách. Podezření prý budí i jejich hospodaření. Vedení státního podniku se ale brání tím, že postup Hradecké lesní má jediný důvod: Lesy ČR jí neprodloužily smlouvu.

Hradecká lesní společnost a vedení Lesů České republiky spolu vedou mediální válku už několik měsíců. Dnes se spor ale nečekaně vyhrotil. „Podáme trestní oznámení na Lesy České republiky a na generálního ředitele Svatopluka Sýkoru. Dále jsme podali podnět úřadu na ochranu hospodářské soutěže a zároveň podáme podnět Evropské komisi,“ informoval předseda představenstva Hradecké lesní František Dejnožka.

Lesnická firma vedení státního podniku dlouhodobě kritizuje za špatné hospodaření a také za to, že proti ní vede negativní kampaň. Celý spor odstartovalo oznámení ředitele Lesů ČR Sýkory, že státní podnik prodělal na spolupráci s Hradeckou lesní za poslední tři roky téměř miliardu korun. To však Dejnožka odmítá, podle něj nese za ztráty výhradní zodpovědnost Sýkora, na spolupráci s hradeckou firmou prý Lesy vydělávají každým rokem více.

„Hospodářský výsledek letošního roku, který Lesy České republiky prezentují jako rekordní ve skutečnosti možná rekordní je ve smyslu historie, ale chybí tam neustále minimálně půl miliardy korun. A Lesy České republiky neumí odpovědět, kde tyto peníze jsou. Navíc ve svých prognózách, jak dopadne rok, jim stále chybí 1,4 miliardy,“ popsal Dejnožka neuspokojivé hospodaření státního podniku.

Sýkora si ale z trestního oznámení těžkou hlavu nedělá. Podle něj Hradecké lesní a dřevařské společnosti vadí, že s ní státní podnik neprodloužil smluvní vztahy na příští rok. A proto dělá problémy. „Neumím si představit, co bych uměl na ty výpady říct, protože podle mě jsou vedené jenom nějakým zhrzeným ukončením smlouvy. My to jako spor nevnímáme, pro nás je to standardní smluvní vztah, kde končí 31. prosince tříletá smlouva s Hradeckou lesní společností,“ zdůraznil.

Právníci: Trestní oznámení je pokus z říše Járy Cimrmana

Právním zástupcům státního podniku navíc připadá podivné i samotné trestní oznámení. Podat ho v této formě je podle nich nemožné. „Mně to připadá úsměvné, protože podle trestního zákoníku v současné době v České republice neexistuje trestní odpovědnost právnických osob, a pokud by se skutečně toto podání podařilo prosadit Hradecké lesní, tak je to na úrovni objevitelských pokusů Járy Cimrmana,“ upozornil advokát Lesů ČR Roman Polášek.

Podnětů k prošetření praktik státního podniku je více

Zdeněk Valný, prezident asociace dřevozpracovatelů:

"Vedení Lesů ČR a ministr (zemědělství Ivan) Fuksa se rozhodli šibalsky prodávat státní dříví jen těm, kteří ho kácí a zároveň patří mezi největší firmy v zemi."

Jenže Hradecká lesní není jedinou firmou, které se praktiky Lesů ČR nezamlouvají. Už včera napadla tendry státního podniku na lesnické práce u antimonopolního úřadu Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů. Ta tvrdí, že Lesy ČR tímto postupem zvýhodňují velké dřevařské společnosti na úkor těch malých. Napadá ale také sloučení soutěže na nákup služeb se soutěží na prodej dříví. Netransparentní je údajně i způsob prodeje, kdy vlastnické právo dříví přechází ze státu na těžební firmu.

Vedení Lesů ČR ale i tato obvinění popírá a doufá, že mu dá úřad zapravdu a tendr nezruší. Jinak by se totiž očekávané rekordní zisky proměnily naopak v rekordní ztráty.

Svatopluk Sýkora
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK