Nošovický Hyundai byl v pololetí konečně ziskový

Nošovice (Frýdecko-Místecko) - V prvním pololetí letošního roku zaznamenal nošovický Hyundai zisk 23,6 milionu dolarů (404 milionů korun). Přitom ve stejném období loni byl ve ztrátě 38,2 milionu dolarů (asi 654 milionů korun). Je však nutné vzít v úvahu, že Hyundai v Nošovicích v loňském roce rozjížděl výrobu. Navíc na špatném výsledku se také odrazila hospodářská krize. Tržby závodu letos meziročně vzrostly o 63 procent na 18,6 miliardy.

Závod podle Sdružení automobilového průmyslu za první tři čtvrtletí letošního roku zvýšil produkci o 84 procent na 143 839 aut, což bylo více než za celý loňský rok. Loni Hyundai v Česku vyrobil za celý rok 120 tisíc aut.

Erich Handl z časopisu Automakers

„Letos poprvé zaznamenal (Hyundai) zisk díky výnosům z rozsahu a díky oživení automobilového trhu v Evropě.“

Rozhovor s Erichem Handlem (zdroj: ČT24)

Od zahájení sériové produkce v listopadu 2008 sjede příští týden z linek firmy třistatisící vůz. Mluvčí Hyundai Motor Manufacturing Czech Petr Vaněk uvedl, že zájem o vozy z produkce automobilky je ve zhruba padesáti zemích trvale vysoký. Nošovická továrna je určená především pro evropský trh, případně pro Blízký východ a středozemí. Automobily jihokorejské značky pak mají největší odbyt ve Velké Británii a Německu.