Francouzi se nevzdávají, dnes opět stávkovali

Paříž – Dnes se ve Francii zvedly nové protesty proti důchodové reformě. V poledne proti zvýšení věku odchodu do důchodu o dva roky demonstrovalo 142 tisíc lidí. Oproti minulým podobným dnům by ale neměly protesty narušit chod země, protože odbory podle agentury AFP nevyzvaly ke stávkám. Mnozí pozorovatelé dnešní svolávání protestů označují jako „boj za záchranu cti“. Francouzi se tak už mobilizují po osmé během dvou měsíců. Dnes by o sobě měli demonstranti dát vědět ve 241 průvodech, píše list Le Figaro.

Dnešní protesty označují pozorovatelé za směšné

Dnešní protesty jsou však spíše výsměchem. Ve Francii se už v sobotu v předešlých stávkách protestovalo dvakrát. V obou případech však podle odborů vyšly do ulic miliony lidí. Policie hovořila o milionu jednom. Důchodovou reformu navíc i přes několikaměsíční protesty už schválil parlament. Francouzi se ale nevzdávají. Odbory už se shodly na další mobilizaci mezi 22. a 26. listopadem.

Šéf jedné ze dvou největších odborových ústředen CFDT François Chéreque

„Kdybych nyní řekl, že přimějeme prezidenta, aby ustoupil, nikdo by mi nevěřil. Řeklo by se, že jsem snílek.“

Již předchozí den protestů 28. října, tedy den po hlasování parlamentu, poznamenala menší účast na stávkách a demonstracích. Oproti předchozímu ochromení ekonomiky především v petrochemii a dopravě se tehdy rozjely téměř všechny vlaky a obnovilo zásobování pohonnými hmotami v naprosté většině čerpacích stanic. V demonstracích bylo zhruba dvakrát méně lidí, než bývalo před rozhodnutím parlamentu.

Francouzi půjdou do důchodu o dva roky později

Odbory a levicová opozice kritizovaly hlavně to, že reforma počítá s posunutím věkového nároku na plnou penzi z 65 na 67 let a minimální věk pro možný odchod do důchodu s nižší penzí z 60 na 62 let. Většina Francouzů podle průzkumů považuje reformu za nespravedlivou, ale současně uznává tvrzení vlády, že je kvůli stárnutí obyvatelstva a rozpočtovému deficitu nezbytná.