Průmysl si v září polepšil, stavebnictví se nemůže dostat z minusů

Praha – Českému průmyslu se daří i v září. Průmyslová výroba meziročně vyskočila o 12,2 procenta po srpnovém růstu o téměř 13 procent. V porovnání s předchozím měsícem byla po očištění od sezonních vlivů vyšší o 1,1 procenta. Čechům se hrnuly i zakázky. Ty se oproti loňskému září vyšplhaly o 14,6 procenta výše. Naopak stavebnictví se propadlo o 7,3 procenta a pokračuje tak v poklesu. Informace přinesl Český statistický úřad.

Průmysl jede

Na pozitivním trendu se podepsala především výroba strojů a zařízení – ta vyskočila o 33 procent. Pomohla i výroba motorových vozidel. Naopak největší pokles produkce statistici zaznamenali ve výrobě nápojů o 9,3 procenta, výrobě nábytku o 8,6 procenta a výrobě potravinářských výrobků o dvě procenta.

Průmyslu pomohly i zakázky ze zahraničí, odkud přišlo o 16,3 procenta kontraktů více. Největší vliv na tento růst měla odvětví jako výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, výroba základních kovů, hutní zpracování kovů a slévárenství.

Stavebnictví je na tom bledě, lépe bude až za rok

Jak byla výroba strojů a vozidel pozitivní, tak se stavebnictví v září opět nedařilo. Stavební výroba totiž oproti loňskému roku zrychlila pokles na 7,3 procenta ze srpnových 2,1 procenta. Podle čerstvých údajů Českého statistického úřadu se krize v tomto oboru nejvíce promítla do počtu zahájených staveb nových bytů. Počet zahájených bytů se totiž propadl o více než třetinu.

analytik Komerční banky Jiří Škop

„Stavitelství zažívá těžké časy. Zatímco průmysl si to nejhorší zažil už loni a letos se tam situace už lepší, u stavebnictví jsme se dočkali propadu až se zpožděním, tedy až letos.“

Na to, že v tomto oboru nebude situace ani v následujících měsících nijak příznivá, ukazuje i nízký počet vydaných stavebních povolení. Do výsledků zasáhly i velké developerské firmy - pro ty je stále obtížnější sehnat peníze na nové projekty. „Já si nemyslím, že by bylo vhodné jim nějak externě pomáhat. Jde o to, že stavebnictví zažívá útlum ve více zemích a trh s nemovitostmi byl trochu přehřátý. A je asi i zdravé z hlediska cenového vývoje na tomto trhu, aby došlo k ochlazení,“ dodává Škop.

Na nižších číslech se velkou měrou také podepisuje nižší množství zahájených silničních staveb. „Prostředků vynakládaných na infrastrukturu bude rok od roku méně, zvláště pak v příštím roce,“ potvrzuje analytik ČSOB Petr Dufek. Dobré zprávy pro stavebnictví nemají analytici ani do budoucna. Ve znamení červených čísel se totiž výsledky ponesou i následující měsíce. Teprve v roce 2012 by ve stavebnictví mohlo dojít k mírnému růstu.

Podobné trendy zažívá i celá Evropská unie. Stavební produkce totiž v srpnu podle Eurostatu v unii meziročně klesla o 1,3 procenta. Pozemní stavitelství se ale zvýšilo o 0,4 procenta a inženýrské stavitelství kleslo o 6,3 procenta. Naopak stejně jako v Česku se dařilo v sedmadvacítce i průmyslu. V srpnu totiž meziročně rostl o 7,5 procenta.

  • Na stavbě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2082/208146.jpg
  • Evropská unie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1791/179029.jpg